"Ali res ne znamo zagotavljati dobička brez nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj," se znova sprašuje Jože Podgoršek. Foto: BoBo
Veliki trgovci dobaviteljem celo grozijo

Kot je pojasnil, so se cene mleka na kmetiji pred mlečno krizo gibale med 36 in 38 centi za liter, v času mlečne krize so padle na od 22 do 24 centov za liter, danes so med 30 in 32 centi za liter. Končne cene pa v trgovini v vsem tem času niso prav nič padle, je opozoril.

Pri mesu je nekoliko drugače, saj ugotavljajo, da so trgovske verige nekaterim mesarjem priznale nekajodstotni dvig cene mesa, kar se bo s kakšnim centom morda le prevalilo tudi na kmetijo. "A govorimo o nekajodstotni podražitvi do trgovskih verig, v medijih pa beremo o 15- do 20-odstotni podražitvi v prodaji na drobno."

Nekateri trgovci zelo izboljšali poslovne prakse
V analizi stanja na trgu je poudaril, da so nekateri trgovci letos zelo izboljšali nekatere poslovne prakse. Med njimi je omenil Hofer, Mercator, Spar Slovenija, Engrotuš, Lidl, Mlekarno Planika in žitno verigo. Veseli ga, da so začeli močno podpirati slovenske dobavitelje s slovenskimi izdelki.

Največ novih nepoštenih praks pa je zaznal na področju akcij in stiskanja dobaviteljev s pogoji in ceno. Čeprav ga veseli, da je eden od trgovcev skrajšal plačilne pogoje dobaviteljem na 33 dni, po drugi strani ugotavlja, da se ti še vedno srečujejo s plačilno nedisciplino, zlasti pri javnih zavodih.

Ne znamo do dobička brez nepoštenih praks?
Tako kot lani se je vprašal, ali "res ne znamo zagotavljati dobička brez nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj", in še enkrat predstavil izsledke sektorske raziskave Agencije za varstvo konkurence, ki so jih obravnavali v okviru dogodkov na avgustovskem kmetijskem sejmu Agra. V njej so ugotovili, da imamo v verigi preskrbe s hrano nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja, a agencija kršitve težko dokaže in ukrepa. Za učinkovitejšo vzpostavitev reda je treba nadgraditi pravno podlago in vpeljati sodno prakso, je dejal.

Skrbi ga, ker nekatere trgovske verige zahtevajo od dobaviteljev uvedbo evropskih standardov kakovosti, ki veljajo za velike evropske igralce, čeprav imamo druge, velikosti države in dobaviteljem primernejše, cenejše in kakovostne certifikate. "Slovenska kmetija v povprečju obsega 6,8 hektarja kmetijskih zemljišč," je spomnil.

Veliki trgovci dobaviteljem celo grozijo