Veriga preskrbe s hrano ima še vedno kar nekaj težav, ki jih je treba odpraviti. Foto: Reuters
Veriga preskrbe s hrano ima še vedno kar nekaj težav, ki jih je treba odpraviti. Foto: Reuters
Evropska unija
"Evropska komisija mora do konca leta najti zakonodajne rešitve za zaščito kmetijstva, sicer bomo šli prek evropskega roba in dodatne predpise pripravili sami," je odločen Židan. Foto: Reuters

Ministra Dejan Židan in Zdravko Počivalšek sta na posvetu o delovanju verige preskrbe s hrano v okviru kmetijsko-živilskega sejma Agra dejala, da vidita premike v delovanju verige, a obenem opozorila, da slabe prakse še ostajajo in jih je nujno treba spremeniti.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tako ocenil, da je veriga prinesla nekaj dobrih rešitev - med njimi tudi institut varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano -, a s stanjem minister še vedno ni zadovoljen, ker še obstajajo področja, kjer so nekateri partnerji različno močni. Kot primer je navedel podatek, da na na evropskem trgu pet velikih trgovcev proda kar polovico izdelkov, kar je po njegovih besedah oligopol, pri čemer najkrajšo potegnejo kmetje.

Odkupna cena mleka nižja za najmanj četrtino, za kupca pa ostaja ista
"V dveh letih se je cena mleka znižala za četrtino, ponekod celo za več kot 36 odstotkov, za kupca pa je cena ostala nespremenjena. Ko se cene mleka zvišajo, se zviša cena pridelkov iz njega, ko se zniža, se škarje povečajo, seveda na račun kmeta," je dejal Židan in napovedal nujne dejavnosti, saj v EU-ju za ukrepe v kmetijstvu namenimo 53 milijard evrov, v Sloveniji pa več kot 300 milijonov evrov.

"Evropska komisija mora do konca leta najti zakonodajne rešitve za zaščito kmetijstva, sicer bomo šli prek evropskega roba in dodatne predpise pripravili sami," je odločen Židan.

Tudi gospodarski minister podpira lokalno pridelano hrano
Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pravi, da je v verigi potreben korak naprej v korist potrošnika. Podpira lokalno pridelano hrano in slovenske izdelke na tržnih osnovah, nujna pa je reorganizacija pridelave in predelave.

"Pri skupinskem delu se nam zalomi, kmetje se morajo prek zadrug povezati s predelovalno industrijo, slabe prakse pa moramo dvigniti na boljšo raven, sicer ne bomo dobili te bitke," je še povedal Počivalšek.

Varuh preskrbe v verigi Jože Podgoršek po letu in pol dela ugotavlja, da prakse vendarle utrjujejo verigo, žal pa obstajajo tudi nepoštene prakse. Zato je po njegovem mnenju treba motivirati deležnike k vzpostavljanju pozitivnih praks in odnosov, to pa je mogoče prek boljšega poznavanja ter odkritega in poštenega dialoga, pri čemer nam lahko pomagajo tudi zunanji strokovnjaki, ki niso neposredno udeleženi v verigi.