Upravitelja prisilnih poravnav Merkurja in Mersteela Ladislav Hafner in Katarina Benedik sta, kot je znano, 18. novembra zavrnila izplačilo odpravnin nekdanjim delavcem. Foto: MMC RTV SLO
Upravitelja prisilnih poravnav Merkurja in Mersteela Ladislav Hafner in Katarina Benedik sta, kot je znano, 18. novembra zavrnila izplačilo odpravnin nekdanjim delavcem. Foto: MMC RTV SLO

Če teh ne bo, bodo nekdanji delavci prisiljeni vložiti predlog za stečaj.

Predstavnik odpuščenih delavcev Maksimilijan Kalan je dejal, da bodo pripravili vse potrebno za sprožitev sodnih postopkov oziroma tožb, a vseeno upa, da to ne bo potrebno. Če bodo v to prisiljeni, pa bodo nekdanji delavci vložili predlog za stečaj. Nekdanji delavci so po pošti že prejeli dokumentacijo, v kateri je zapisano, koliko podjetji dolgujeta posameznikom. Kalan jim svetuje, naj dokumente podpišejo, jih fotokopirajo in pošljejo na sodišče ter tako prijavijo svoje terjatve v prisilni poravnavi.

V sindikatu so ministra za pravosodje Aleša Zalarja prosili tudi za čimprejšnje oblikovanje strokovnega mnenja in predlog avtentične razlage spornega člena. Upravitelja prisilnih poravnav Merkurja in Mersteela Ladislav Hafner in Katarina Benedik sta, kot je znano, 18. novembra zavrnila izplačilo odpravnin nekdanjim delavcem, ki jim je delovno razmerje zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, razlogov nesposobnosti in upokojitve prenehalo pred začetkom postopka prisilne poravnave.

Banka Koper je 19. novembra pridobila 6,79 odstotka glasovalnih pravic v Merkurju, kar pomeni, da ima banka v Merkurju zdaj 12,61 odstotka glasovalnih pravic.

Odločitev upraviteljev temelji na interpretaciji 21. člena zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Ta namreč ne določa, da se te odpravnine vštevajo med prednostne terjatve, saj je govora o tem le, če je začet stečajni postopek.

"Nimamo časa za mirno rešitev problema"
"Ker se problem, na katerega opozarjamo, nanaša na izplačilo odpravnin, s katerimi se zagotavlja določeno socialno varnost ob prehodu v brezposelnost, nimamo veliko časa za mirno rešitev problema," je v pismu ministru zapisal Sindikat delavcev trgovine Slovenije in ga zaprosil, naj do 7. decembra predstavi svoje strokovno stališče in nadaljnje ukrepe.

Do zdaj pridobljena mnenja kažejo, da gre najverjetneje za nenamerno pomanjkljivost v zakonu in bi tudi omenjene odpravnine morale veljati za prednostne terjatve. Vendar brez zanesljive pravne podlage prisilna upravitelja, ki sta za nadaljnja navodila zaprosila tudi kranjsko okrožno sodišče, ne moreta slediti predlogu uprave in željam delavcev po takojšnjem izplačilu odpravnin.