NKBM je vložil odškodninsko tožbo zoper nekdanjega predsednika uprave Matjaža Kovačiča in članico uprave Manjo Skernišak. Foto: BoBo
NKBM je vložil odškodninsko tožbo zoper nekdanjega predsednika uprave Matjaža Kovačiča in članico uprave Manjo Skernišak. Foto: BoBo

Uprava NKBM-ja je v času, ko jo je vodil še Aleš Hauc, vložila tožbo za 23,1 milijona evrov zaradi domnevne opustitve dolžnega ravnanja. Upravo je zmotila odobritev petih posojil, in sicer Stavbarju Gradnje, Gradisu Celje, Pomu Investu, Celjski borzni hiši in Centru Naložbe.

Okrožno sodišče je lani odločilo, da je tožbeni zahtevek utemeljen, ni pa še odločilo o vrednosti zahtevka. Višje sodišče pa je odločitev okrožnega sodišča razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje.

Kovačič je ob tem dejal, da je z odločitvijo zadovoljen, obenem pa ne pričakuje novih obravnav, saj je višje sodišče okrožnemu naložilo, naj v novem sojenju upošteva sodbo višjega sodišča, kjer med drugim piše, da obstaja dvom o vzročni zvezi, zato je tožba vprašljiva.

V NKBM-ju so v zadnjih mesecih na delovnem sodišču izgubili že tri odškodninske tožbe proti nekdanjim članom kreditnega odbora. V banki pojasnjujejo, da ravnajo skladno z dobro prakso korporativnega upravljanja, v okviru katerega so tudi resno pristopili k ugotavljanju sumov kaznivih dejanj, ki so jih predali pristojnim institucijam.