Tehnična recesija nastopi po dveh zaporednih četrtletnih zmanjšanjih BDP-ja. Foto: Reuters
Tehnična recesija nastopi po dveh zaporednih četrtletnih zmanjšanjih BDP-ja. Foto: Reuters

V zadnjem lanskem četrtletju se je nemški BDP znižal za 0,3 odstotka. Na medletni ravni pa se je v prvem letošnjem četrtletju rast BDP-ja okrepila za 3,7 odstotka. Še vedno pa je bil BDP v prvem četrtletju leta 2022 nižji kot v zadnjem četrtletju predpandemičnega leta 2019, in sicer za 0,9 odstotka.

Kljub pozitivnemu rezultatu na začetku letošnjega leta je imela vojna v Ukrajini močan učinek na gospodarstvo, je še zapisal Destatis. K temu prispevajo tako naraščajoče cene energentov kot težave v dobavnih verigah.

Francosko gospodarstvo stagniralo

Francoska gospodarska rast je v prvem letošnjem četrtletju padla na nič, saj so gospodinjstva zmanjšala potrošnjo zaradi vse višje inflacije in vojne v Ukrajini, je sporočil državni statistični urad. Rezultat je slabši od pričakovanj, saj je centralna banka pričakovala 0,25-odstotno letno rast BDP-ja.

Cene življenjskih potrebščin so se v Franciji aprila na letni ravni zvišale za 4,8 odstotka, medtem ko je bila inflacija marca 4,5-odstotna, pa je statistični urad INSEE sporočil v ločeni objavi.

Ničelna gospodarska rast je tako končala močno okrevanje francoskega gospodarstva, ki je sledilo pandemiji covida-19, in predstavlja velik izziv predsedniku Emmanuelu Macronu, ki je bil pretekli konec tedna znova izvoljen na ta položaj.

V zadnjem lanskem četrtletju je bila gospodarska rast v državi 0,8-odstotna, medtem ko je bila v tretjem lanskem četrtletju triodstotna.

Letos se sicer vsa evropska gospodarstva spoprijemajo s težavami pri dobavi, ki so se sprva pojavila zaradi pandemije, zdaj pa stanje slabšajo še vojna v Ukrajini in sankcije Zahoda proti Rusiji, ki je 24. februarja začela invazijo v sosednji državi.

Številni potrošniki zaradi naraščajočih cen in rekordnih cen goriva že zmanjšujejo izdatke.

Francoska vlada je sicer za april znižala cene goriv za lastnike vozil za 15 centov na liter, s čimer se je po mnenju INSEE Francija izognila še višji inflaciji.

Vlada je letos omejila tudi najvišje cene elektrike in zemeljskega plina, pri čemer je skupna državna pomoč ocenjena na 25 milijard evrov.