Jedrska elektrarna Isar 2 ob reki Isar v kraju Niederaichbach blizu mesta Landshut na Bavarskem. Foto: EPA
Jedrska elektrarna Isar 2 ob reki Isar v kraju Niederaichbach blizu mesta Landshut na Bavarskem. Foto: EPA

V Nemčiji trenutno obratujejo tri jedrske elektrarne, ki so jih nameravali ugasniti do konca letošnjega leta, vendar so zaradi prekinitve energetske oskrbe iz Rusije zaradi vojne v Ukrajini spremenili načrte.

Gospodarski minister Habeck je v torek napovedal, da bosta dve elektrarni, Isar 2 na Bavarskem in Neckarwestheim v zvezni deželi Baden-Württemberg, podaljšali obratovanje najmanj do aprila prihodnje leto, poroča Deutsche Welle.

"Upravljavci bodo opravili vse priprave, ki so potrebne za južnonemške jedrske elektrarne, da proizvajajo električno energijo pozimi in po koncu leta, seveda v skladu z varnostnimi predpisi," je napovedal Habeck.

Dodal je, da bodo morali nato aprila sprejeti odločitev o podaljšanju življenjske dobe elektrarn, odločitev pa naj bi bila odvisna predvsem od razmer v jedrskih elektrarnah v Franciji.

Okoljska ministrica nasprotuje podaljšanju

Okoljska ministrica Steffi Lemke, ki tako kot Habeck prihaja iz vrst stranke Zelenih, je sporočila, da se ne strinja s podaljšanjem obratovanja dveh izmed preostalih treh elektrarn. "Izključujem podaljšanje časa obratovanja po prihajajoči zimi in potreben nakup novih gorivnih elementov," je sporočila.

Nemčija je načrte za ugašanje jedrskih elektrarn sprejela še med vlado Angele Merkel. Lani so ugasnili tri jedrske reaktorje.