Foto: BoBo
Foto: BoBo

Proizvodnja bo predvidoma stekla do spomladi leta 2023, ko naj bi zaposlili prvih 160 novih sodelavcev. Število zaposlenih bodo nato še povečevali, je dejala direktorica slovenske družbe Sandra Županec.

Sorodna novica Nemški Carthago bo širil proizvodnjo v Ormožu, naložba je vredna 25 milijonov evrov

Ker so na sedanji lokaciji v Odrancih že precej prostorsko omejeni, so iskali druge možnosti in eno takih našli v Ormožu. Na območju severne poslovne cone so odkupili dobrih 100.000 kvadratnih metrov zemljišč.

Naložba podjetja je skupaj ocenjena na okoli 45 milijonov evrov. V ormoški tovarni načrtujejo predelavo kombivozil v počitniška vozila Malibu Van, medtem ko v Odrancih vse ostaja kot doslej, torej proizvodnja avtodomov, zato bodo še naprej vlagali tudi v sedanjo lokacijo.

Tako Župančeva kot predsedujoči poslovodstva koncerna Carthago Markus Kern sta poudarila, da trg počitniških vozil trenutno še posebej hitro raste, ob tem pa spomnila, da so se naložbe lotili v času, ko imata tako pandemija kot dogajanje v Ukrajini negativne vplive na trge. Težave z dobavami in višje cene že občutijo tudi sami, je dodal Kern.

Janša: Uspešna socialna politika ustvarja delovna mesta

Kot je v nagovoru poudaril predsednik vlade Janeza Janša, je edina uspešna socialna politika tista, ki ustvarja nova delovna mesta, zato je za ta del Slovenije napovedano odprtje nove tovarne vesel dan.

Sorodna novica V Ormožu bodo zaprli tovarno očal, delo bo izgubilo 557 delavcev

"Delovno mesto omogoči tistemu, ki ga dobi, da ustvarja zase in tudi za skupnost. Da plačuje v socialno in zdravstveno blagajno, davke, polni občinski in državni proračun, iz česar se nabirajo sredstva za skupne potrebe. Hkrati pa tisti, ki je zaposlen, ni breme socialnih transferjev," je dejal premier. Po njegovih besedah je vsako novo delovno mesto znak razvoja in pogumne poslovne odločitve podjetnika, da bo vlagal v nove programe.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in ormoški župan Danijel Vrbnjak sta spomnila na to, da je za Ormož veliko olajšanje po lanskem zaprtju podjetja Safilo in preteklih slabih zgodbah v občini, da so se stvari končno začele obračati v pozitivno smer, kar bo omogočalo nova delovna mesta mladim in vsem, ki želijo delati.

Kaj počne podjetje Carthago

Podjetje Carthago je leta 1979 ustanovil Karl-Heinz Schuler. Danes kot poslovna skupina zaposluje več kot 1500 sodelavcev in velja za enega izmed vodilnih proizvajalcev avtodomov v Evropi. Sedež skupine je t. i. Carthago City v mestu Aulendorf, kjer stoji eden izmed najsodobnejših obratov za proizvodnjo avtodomov v Evropi. Proizvodni obrat pa deluje tudi v Odrancih.

S prestižno blagovno znamko Carthago in hčerinsko znamko Malibu v segmentu višjega srednjega razreda skupina Carthago s svojimi vani ter delno integriranimi in integriranimi avtodomi pokriva širok cenovni razpon – od približno 50.000 evrov do prestižnega razreda s cenami, ki presegajo mejo 200.000 evrov.

Avtodomarstvo – dober dopust in dober posel