Vrsta pred slovenskim predstavništvom v Banjaluki, kjer bodoči migrantski delavci urejajo delovna dovoljenja. Foto: Luka Lukič
Vrsta pred slovenskim predstavništvom v Banjaluki, kjer bodoči migrantski delavci urejajo delovna dovoljenja. Foto: Luka Lukič

Na vseh 22 delodajalcev, ki so se oglaševali na nedavnem sejmu zaposlovanja portala Mojedelo.com v Banjaluki, smo zato naslovili vprašanja, koliko razpisov so objavili v Sloveniji v zadnjih dveh letih, preden so se odločili za izlet na tuji trg dela, kolikšna je bila ponujena osnovna plača in ali so to po neuspešnem razpisu tudi povišali. Med 22 podjetji smo odgovore prejeli od desetih, pri čemer so se nam trije zgolj zahvalili za poslana vprašanja.

Tudi pri tistih podjetjih, ki so na naša vprašanja odgovarjala, je bilo zelo malo konkretnih odgovorov, zato smo podatke o številu razpisov v zadnjih dveh letih poiskali na zavodu za zaposlovanje. Žal smo prejeli le število objav za posamezna delovna mesta, ne pa tudi ponujene osnovne plače, ki tudi ni obvezen del poizvedbe in je delodajalci večkrat sploh ne izpostavijo. Prav tako smo s pomočjo spletnih iskalnikov poskušali najti morebitne še aktivne oglase za delovna mesta, objavljena na drugih spletnih mestih.

Podatki o ponujenih plačah ostajajo zaviti v tančico skrivnosti, saj so nam na to vprašanje natančno odgovorili le pri Pošti Slovenije, ki so kot podjetje v pretežno državni lasti tudi zavezanci za dostop do informacij javnega značaja. Okvirni razpon plač sta nam posredovali tudi agenciji M Servis in Kariera. Preostali o konkretnih številkah niso govorili, prav tako pa te niso objavljene v aktivnih oglasih, kjer je navadno ponujeno "stimulativno plačilo" ali pa "socialna varnost". Iz ponujenih odgovorov lahko ugotovimo le, da se ponujene neto plače gibljejo blizu zneska minimalne plače in v nobenem primeru ne presegajo 1.000 evrov neto osnovne plače. Prav tako se delodajalci po neuspešnem razpisu za ponujanje višjih plač praviloma ne odločajo.

Iz zavoda za zaposlovanje smo za vsako podjetje prejeli tudi podatek o številu kontrol trga dela. Gre za postopek, ki ga mora opraviti vsak delodajalec, ki želi zaposliti tujca. Tako mora najprej objaviti poizvedbo, nato pa na zavodu najprej poiščejo ustreznega kandidata med domačimi iskalci zaposlitev in ga na delodajalca tudi napotijo. Pri zavodu vsako kontrolo trga dela pregledajo tudi z vidika določenih pogojev delodajalca in potem podajo mnenje glede tega, ali je mogoče za določeno delovno mesto zaposliti tujca. Vsak delodajalec lahko na posamezni kontroli trga dela išče največ 30 delavcev. Po naših neuradnih podatkih pa se na tovrstnih poizvedbah skoraj izključno ponuja minimalna plača. Prav tako agencije ne morejo zaposlovati tujcev, saj po veljavni zakonodaji tujcev v prvem letu ne morejo posredovati na delo drugam, lahko pa delodajalcem ponudijo posredovanje pri urejanju zaposlovanja tujcev in iskanje primernih kadrov.

Adecco: "Delodajalci pripravljeni plačevati bistveno več", toda koliko?
Prva po abecednem vrstnem redu med podjetji, ki so se predstavljala iskalcem zaposlitve v Banjaluki, je agencija za posredovanje dela Adecco, ki je tudi najdejavnejša z objavami na zavodu za zaposlovanje. V preteklih dveh letih so pri agenciji Adecco na zavodu objavili razpise za skupno 3.700 delovnih mest, večinoma za dela v proizvodnji in različnih specifičnih proizvodnih obratih, kot so denimo sortirec barvnih kovin, viličarist v logistiki, vzdrževalec, delavec v lesni proizvodnji in podobno. Precej manj delavcev so na zavodu iskali za potrebe gostinske dejavnosti in prehrambne industrije, med iskanimi delovnimi mesti pa so tudi delo v prodaji, administracija, knjigovodstvo, specialist za tehnično podporo, komunalni delavec, farmacevtski tehnik ipd.

Adecco: S pomanjkanjem kadrov se spopadajo tudi v drugih državah v regiji. Foto: Dani Modrej
Adecco: S pomanjkanjem kadrov se spopadajo tudi v drugih državah v regiji. Foto: Dani Modrej

V Banjaluki so pri Addecu iskali varilce, orodjarje, ključavničarje, CNC-operaterje, brusilce, kuharje, natakarje, vzdrževalce, delavce v lesni, kovinski in mesni industriji, skladiščnike in voznike špediterje. Natančnih odgovorov na naša vprašanja nismo prejeli, so nam pa iz agencije posredovali krajši dopis, v katerem so zapisali, da se v Sloveniji stopnja brezposelnosti približuje naravni stopnji brezposelnosti, saj je vedno večje pomanjkanje kandidatov zaradi rasti gospodarstva, demografskih sprememb in napredka v tehnologiji. "V Adeccu letno posredujemo med približno 4.000 kandidati in 500 podjetji. Zaradi trenutnih razmer na trgu dela se na določene razpise prijavlja manj kandidatov, kot jih potrebujejo delodajalci," so ob tem zapisali in dodali, da so podjetja pri privabljanju kandidatov "v zadnjem času tudi pripravljena bistveno več plačati za kompetentne in izkušene ljudi". Niso pa konkretizirali, koliko evrov pomeni plačevati "bistveno več". V Adeccu obenem poudarjajo, da tako rekoč ni več področja v Sloveniji, na katerem podjetja ne bi imela težav s pridobivanjem primernih kandidatov. "Podjetja te izzive vedno bolj rešujejo z zaposlovanjem tujcev, vendar tudi to ni dovolj za trenutne potrebe podjetij v Sloveniji. Poleg tega je konkurenca za kadre globalna, saj se s podobnim pomanjkanjem kadrov spopadajo tudi podjetja v drugih državah v regiji."

M servis: Ob neuspešnem iskanju se delodajalec ni odločal za višjo plačo
Agencija za posredovanje delavcev je tudi Agencija M Servis, ki je prav tako iskala kadre v Banjaluki. Med poklici, ki so jih iskali, so bili poleg delavcev v proizvodnji tudi montažerji, mizarji, tesarji, zidarji, elektroinštalaterji, avtokleparji, avtoličarji itd. V zadnjih dveh letih so na zavodu za zaposlovanje objavili 85 prostih delovnih mest. A kot so nam pojasnili v odgovoru na naša vprašanja, sami ne objavljajo razpisov, "ampak kandidate iščejo na podlagi vpisov v našo bazo oglasov, osebnih intervjujev itd. ter seveda povpraševanja in pogojev delodajalcev, ki jih za to angažirajo". Ob tem dodajajo, da so se v zadnjih dveh letih specializirali tudi za zaposlovanje tujcev in jih tako zaposlili okoli 1.500.

V Agenciji M Servis poudarjajo, da se plače gibljejo med 886 in 1.500 evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Agencija M Servis
V Agenciji M Servis poudarjajo, da se plače gibljejo med 886 in 1.500 evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Agencija M Servis

V Agenciji M Servis so tudi najkonkretneje odgovorili na naše vprašanje o ponujenih osnovnih plačah. Poudarjajo, da je ta seveda "odvisna od posameznega delodajalca in pozicije dela, giblje pa se v povprečju med 886 bruto (delavci v proizvodnji, pomožni kuharji, šivilje ipd.) do 1.500 bruto (KV kuharji, KV gradbeni delavci, avtomehaniki ipd.)". Prav tako pa poudarjajo tudi, da se delodajalec, ki mu ni uspelo dobiti zadostnega števila kandidatov pri ponovnem razpisu, ni odločal za višjo plačo. Na vprašanje, kje vidijo težave pri iskanju kadrov, pa odgovarjajo, da bi jih "deloma lahko našli s ponudbo višje osnovne plače, deloma pa težave vidimo tudi v tem, da domači delavci niso pripravljeni sprejeti določenih pogojev delodajalca, kot so nočno delo, nadure, delo na odročnih lokacijah, norma ipd.".

Anton Blaj: Sedem objav na zavodu za zaposlovanje

Podjetje Anton Blaj je v zadnjih dveh letih objavilo sedem prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje in je od vseh podjetij s kariernega sejma med manj aktivnimi pri iskanju kadrov prek zavoda. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje Anton Blaj je v zadnjih dveh letih objavilo sedem prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje in je od vseh podjetij s kariernega sejma med manj aktivnimi pri iskanju kadrov prek zavoda. Foto: MMC RTV SLO

Podjetje Anton Blaj, ki se specializira za izdelavo vijakov, je v Banjaluki iskalo strojne inženirje, CNC-programerje, delavce na stružnici, brusilce in rezalce, oblikovalce navojev ter električarje. Podjetje je tudi med najmanj dejavnimi z vidika iskanja delavcev prek zavoda za zaposlovanje, saj so v preteklih dveh letih objavili zgolj sedem prostih delovnih mest, in sicer štiri za delovno mesto CNC-posluževalec in tri za delovno mesto pomožni kovinarski delavec. Imajo pa objavljenih tudi nekaj oglasov na drugih portalih za iskanje zaposlitev. Tako trenutno na portalu mojedelo.com iščejo devet kandidatov za različna delovna mesta. Od kandidatov pričakujejo med drugim proaktivnost, natančnost, inovativne predloge, dobro obvladovanje stresa in izkazovanje pripadnosti. Ponujajo pa fleksibilen delovni urnik, posluh za osebne potrebe, spoštljivo komunikacijo, strokovno rast in stimulativno mesečno plačilo. Koliko znaša stimulativno v evrih, ne vemo, saj iz podjeta Anton Blaj na našo poizvedbo nismo dobili odgovora.

Carthago je v preteklih dveh letih objavil 463 prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje. Foto: BoBo
Carthago je v preteklih dveh letih objavil 463 prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje. Foto: BoBo

Carthago: V Banjaluki ponujena delovna mesta, v Sloveniji trenutno en oglas
Tudi podtjetje Carthago je našo elektronsko pošto prezrlo. V Banjaluki so sicer iskali montažerje, pomočnike CNC-operaterjev in skladiščnike. Podjetje iz Odrancev se sicer specializira za izdelavo avtodomov, ustanovljeno pa je bilo leta 2006. Trenutno zaposlujejo nekaj manj kot 800 delavcev. V preteklih dveh letih so na zavodu za zaposlovanje objavili 463 razpisov za skladiščnike, kontrolorje, montažerje, elektrikarje, tehnologe, vzdrževalce in podobno. Imajo pa ambicije iskanja delavcev v tujini, saj so obenem objavili tudi 22 preizkusov trga dela za delovna mesta, ki so jih iskali tudi v Banjaluki. Iskanje s spletnim iskalnikom pa trenutno prikaže le en oglas za zaposlitev v podjetju, in sicer iščejo CNC-operaterja specialista, ki mu ponujajo zaposlitev za določen čas treh mesecev, osnovna plača v oglasu ni opredeljena.

Gorenje Orodjarna: "Višje plače bi težave rešile zgolj začasno"
V podjetju Gorenje Orodjarna so na naša vprašanja odgovorili, da objavljajo razpise skozi vse leto. "Na razpise vedno dobimo prijave, je pa res, da kandidati vedno niso ustrezni zaradi potreb deficitarnih poklicev," je zapisal direktor podjetja Boštjan Dokl Menih. V Banjaluki so iskali CNC-programerje in operaterje, električarje, strojne tehnike, proizvodne delavce, razvojne inženirje ter višje inženirje. Po podatkih zavoda za zaposlovanje so v preteklih dveh letih objavili 24 prostih delovnih mest, med katerimi so iskali orodjarje, oblikovalce kovin, prodajne inženirje, višjega ekonomista in tudi pomočnika direktorja. V enakem obdobju so prek zavoda opravili tudi preizkus trga dela tako za ekonomiste kot tudi za pomočnika direktorja.

Konkretnega odgovora na vprašanja glede plač nismo prejeli, saj je Dokl Menih poudaril le, da sistem plač v Gorenju in povezanih podjetjih ureja podjetniška kolektivna pogodba, same plače pa so odvisne od velikega števila dejavnikov. Sicer pa je po njegovem mnenju plača zgolj eden izmed parametrov pri zaposlovanju: "V Gorenju imamo eno najboljših podjetniških kolektivnih pogodb, ki zaposlenim daje številne ugodnosti, ki jih zaposleni v drugih podjetjih nimajo. Denimo dodatno kolektivno nezgodno zavarovanje, nadstandardno število dni dopusta, obvezo po izplačevanju božičnice v primeru doseganja rezultatov, sofinanciranje izobraževanja ali dodatki na delovno dobo in stalnost. Pomembne so tudi stabilnost zaposlitve, lokacija in možnost za osebni in poklicni razvoj."

V družbi Gorenje Orodjarna poudarjajo, da so pri plačah zavezani spoštovanju podjetniške kolektivne pogodbe v Gorenju in povezanih podjetjih. Foto: BoBo
V družbi Gorenje Orodjarna poudarjajo, da so pri plačah zavezani spoštovanju podjetniške kolektivne pogodbe v Gorenju in povezanih podjetjih. Foto: BoBo

Dokl Menih zato meni, da bi višje plače zgolj začasno rešile težave. "Slovenija ima demografsko in izobraževalno težavo, svoje pa v tem trenutku pripomore tudi konjunktura, ki je privedla do polne zaposlitve prebivalstva. Pri izobraževanju je pomembno poudariti sistematično degradacijo izobraževalnega sistema za strokovne kadre, ki jo opažamo že desetletja, ki je bolj kot posledica dela v izobraževalnem sistemu posledica izobraževalnih politik." Prav tako izpostavlja, da v Sloveniji vse bolj primanjkuje kadrov za delo v proizvodnji, kar je tudi posledica napačnega razumevanja tega dela. "Tehnološki procesi so danes povzročili, da je delo v industrijski proizvodnji do delavcev mnogo prijaznejše kot pred desetletji. Ergonomija delovnih mest je bistveno boljša, monotone ali fizično zahtevne operacije pa izvajajo roboti. Delo v industrijski proizvodnji zaradi zgodovine med iskalci zaposlitve še vedno ni zaželeno, čeprav v primerjavi z drugimi poklici – denimo delom v trgovini – ponuja stabilnost, stalni delovni čas in celo višjo plačo."

Prvi so se na naša vprašanja odzvali pri družbi Gostol Gopan, a so se nam zanje zgolj zahvalili. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Gostol Gopan
Prvi so se na naša vprašanja odzvali pri družbi Gostol Gopan, a so se nam zanje zgolj zahvalili. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Gostol Gopan

Gostol Gopan: "Želimo vam zanimiv prispevek"
Manj zgovorni so bili v družbi Gostol Gopan, kjer proizvajajo opremo za industrijske pekarne, saj so nam na naša vprašanja odgovorili le: "Hvala, da ste se obrnili tudi na nas. Sporočamo vam, da na vprašanja ne bomo odgovarjali. Želimo vam zanimiv prispevek." V Banjaluki so sicer iskali varilce, strojne tehnike, ključavničarje, delavce na stružnici in CNC-operaterje. Po podatkih zavoda za zaposlovanje so v preteklih dveh letih objavili 99 prostih delovnih mest, med njimi poleg tistih, ki so jih iskali v Banjaluki, tudi za obdelovalce kovin, montažerje, skladišnike in kadrovika. Objavili pa so tudi tri preizkuse trga dela. Več različnih prostih mest pa imajo objavljenih tudi na svoji spletni strani, kjer so navedeni le pogoji za kandidate, ne pa tudi plača za posamezno delovno mesto.

Hidria: 565 oglasov in 105 preizkusov trga dela

Pri Hidrii so v Banjaluki iskali proizvodne delavce, orodjarje, skladiščnike in vzdrževalce. Foto: BoBo
Pri Hidrii so v Banjaluki iskali proizvodne delavce, orodjarje, skladiščnike in vzdrževalce. Foto: BoBo

Zaman smo čakali na odgovore družbe Hidria. Gre za družbo, ki je v preteklih dveh letih objavila 565 prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje. Pri tem so večinoma iskali proizvodne delavce za zahtevnejša in srednje zahtevna dela, poleg tega so iskali tudi orodjarje, tehnologe, skladiščnike, vzdrževalce in podobno. V Banjaluki so iskali proizvodne delavce, orodjarje, vzdrževalce, livarje in strokovnjake za mehatroniko. Omenjene kadre v Hidrii vabijo tudi prek svoje spletne strani, kjer je na voljo promocijski video o delu v podjetju, imajo pa objavljenih tudi več oglasov na različnih spletnih mestih, na katerih kandidatom ponujajo strokovni razvoj in interni prenos kompetenc. Plače v oglasih niso omenjene. So pa v Hidrii že dalj časa zazrti v tuje trge dela, saj so v zadnjih dveh letih objavili tudi 105 preizkusov trga dela za proizvodne delavce.

ISS je kot zunanji izvajalec v preteklosti iskal čistilce tudi za delo v državnem podjetju Hit. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran ISS
ISS je kot zunanji izvajalec v preteklosti iskal čistilce tudi za delo v državnem podjetju Hit. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran ISS

ISS Facility Services: Zunanji izvajalec išče čistilce tudi za državno podjetje
Tudi podjetje ISS Facility Services, ki ponuja zunanje izvajanje storitev čiščenja in pogostitev, se na naša vprašanja ni odzvalo. V Banjaluki so iskali čistilce, sobarje in kuharje. V preteklih dveh letih so na zavodu za zaposlovanje objavili 450 prostih delovnih mest za iste poklice, največ za čistilce. So pa tudi objavili 62 preizkusov trga dela zgolj za čistilce. Med naročniki tujih čistilcev pa je tudi državno podjetje HiT za igralnico v Kranjski Gori. Na spletni strani imajo prav tako objavljena prosta delovna mesta za čistilce v Ljubljani in Kranjski Gori in za finančne strokovnjake. Pri posameznih oglasih plača ni navedena.

Kariera: Od minimalne plače pa "vse do 1.100 bruto"
Zgovornejši so bili ob naših vprašanjih v agenciji Kariera. V Banjaluki so sicer iskali specifične delavce za proizvodnjo, kuharje, natakarje, mehanike, administrativne delavce ter IT-strokovnjake in programerje. Na zavodu za zaposlovanje so v preteklih dveh letih objavili 1.632 prostih delovnih mest, pri čemer so bila v ospredju povpraševanja po delavcih v proizvodnji kot tudi skladiščnikih in strojnikih. Objavili so tudi en preizkus trga dela za skladiščnika. V odgovoru na naša vprašanja so poudarili, da se število razpisov za delovna mesta povečuje, saj se podjetja srečujejo s čedalje večjim izzivom pri iskanju ustreznih kandidatov. "Prijave kandidatov na razpise variirajo glede na pogoje, ki jih ponuja naš naročnik. Največ povpraševanja in prijav je za razpise, ki nudijo enoizmensko pisarniško delo. Na takšne imamo največ prijav, tudi nekaj 100. Potem sledijo razpisi za enoizmensko delo v proizvodnji ali logistiki in nato naročnik, ki ponujajo dvoizmensko delo s prostimi konci tedna. Najmanj kandidatov pritegnejo proizvodna dela, ki potekajo v večizmenskem ali neenakomerno razporejenem delovnem času."

Natančnega odgovora na vprašanje o ponujenih plačah nismo prejeli, saj so nam odgovorili, da so pri ponujenih plačah vezani na kolektivne pogodbe naročnikov, kandidati namreč prejmejo isto plačilo, kot če bi bili neposredno zaposleni pri naročniku. "Osnovne bruto plače za delovna mesta zelo variirajo. Trenutno je največja potreba po kandidatih tehničnih profilov za delo v proizvodnji, ki so pripravljeni delati večizmensko. Plače so tu v razponu od minimalne pa vse do 1.100 bruto." Če kandidatov ne dobijo, pravijo pri podjetju Kariera, velikokrat na željo naročnika pripravijo nov nabor za višje plačilo, razpon povišanja pa se običajno giblje med devetimi in 15 odstotki. "Seveda vsakokrat ponudba višje plače ni mogoča in ostajamo pri na začetku zastavljenih izhodiščih, z zavedanjem, da je takrat manjša verjetnost pridobitve ustreznih kandidatov. Vendar pa se na Karieri trudimo, da je takšnih primerov čim manj in da skupaj z našimi partnerji premikamo meje," še dodajajo v podjetju in poudarjajo, da sledijo interesu, po katerem sta zadovoljna tako kandidat kot tudi delodajalec.

V agenciji Kariera poudarjajo, da plača ni edini dejavnik. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran agencije Kariera
V agenciji Kariera poudarjajo, da plača ni edini dejavnik. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran agencije Kariera

Sicer pa v Karieri poudarjajo, da plačilo še zdaleč ni edini motivator: "Kandidati pri delodajalcu vse bolj cenijo tudi stabilnost, nematerialne nagrade in odnos med zaposlenimi oziroma kulturo, ki jo podjetje goji. Delodajalci, o katerih se širi dober glas in so njegovi zaposleni tudi najboljši ambasadorji, veliko lažje rekrutirajo nov kader kot tisti, ki so do zaposlenih nekorektni." Na drugi strani pa v podjetju dodajajo, da je razmerje med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela "nedvomno voda na mlin kandidatov, in prav je, da so dobri delavci za svoje delo pošteno plačani. Žal pa se delodajalci vse pogosteje srečujemo s kandidati, ki kljub svoji nekompetentnosti zahtevajo enako plačilo kot njihovi izkušenejši kolegi, in to željo v podjetjih težko izpolnimo." V Karieri poudarjajo, da je veliko potrebe po kadru za opravljanje različnih bolj ali manj fizičnih del v proizvodnji in logistiki, kjer se spopadajo z največ izzivi in poskušajo z naročniki postaviti oceno njihove konkurenčnosti na trgu dela. "Izzivov pa ne opažamo le pri kadru za fizična dela, pač pa tudi pri rekrutaciji višjih profilov. Prav v ta namen imamo v Karieri oddelek Executive search, oddelek, ki se specializirano ukvarja z zapolnjevanjem delovnih mest, ki zahtevajo kandidate s specifičnimi predhodnimi znanji. Tu so tudi podjetja običajno bolj fleksibilna in za res pravega kandidata pripravljena prilagoditi finančni paket."

Pri Lasertehniku je zaželeno znanje nemškega jezika. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Lasertehnik
Pri Lasertehniku je zaželeno znanje nemškega jezika. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Lasertehnik

Lasertehnik: CNC-operaterji in obdelovalci kovin z znanjem nemščine
Podjetje Lasertehnik, ki se ukvarja z laserskim razrezom pločevine, je v Banjaluki iskalo strojne inženirje, tehnike in delavce z izkušnjami na področju obdelave kovin. V preteklih dveh letih so na zavodu za zaposlovanje objavili 23 prostih delovnih mest, med njimi največ za CNC-operaterja. Prav tako so objavili sedem preizkusov trga dela za poklice informatik organizator, CNC-operater in skladiščnik. Na našo elektronsko pošto niso odgovarjali. Na spletni strani imajo objavljena povpraševanja po operaterjih na CNC-stroju, programerjih laserskega izreza, komercialnih tehnologih in delavcih na dodatni obdelavi. Pri večini delovnih mest je zaželeno tudi znanje nemškega jezika. Podatek o plači ostaja, kot smo zdaj že navajeni, skrivnost.

Lesnina: Informativni obisk Banjaluke na povabilo organizatorja
Podjetje Les-MMS, ki se ukvarja s trgovino pod blagovnima znamkama Lesnina XXXL in Mömax, je v Banjaluki iskalo monterje pohištva. Po podatkih zavoda za zaposlovanje so v zadnjih dveh letih objavili 99 prostih delovnih mest, večinoma za monterje pohištva, so pa iskali tudi prodajalce, čistilca, natakarje in skladiščnike. Prav tako so v zadnjih dveh letih objavili 15 preizkusov trga dela od tega tri za skladiščnike, preostale pa za monterje pohištva. Na spletu imajo tudi objavljenih več oglasov za monterje, prodajalce in skladiščnike, ki jim ponujajo osebni razvoj in stimulativno plačilo. Koliko to znaša v evrih, ostaja skrivnost

V družbi Les-MMS (Lesnina in Mömax) pravijo, da so se sejma udeležili informativno na povabilo organizatorja. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Mömax
V družbi Les-MMS (Lesnina in Mömax) pravijo, da so se sejma udeležili informativno na povabilo organizatorja. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Mömax

Na naša vprašanja so so nam odgovorili zgolj s krajšim dopisom, v katerem so zapisali, da se zavedajo, da je zadovoljen delavec ključ uspeha podjetja. "Zaposlenim, ki ustvarjajo zgodbo o uspehu, nudimo delovno okolje, v katerem lahko razvijajo svoj potencial, kreativnost, ambicije. Potrebe po novih zaposlitvah objavljamo v oglasih v Sloveniji, sodelujemo pa tudi na kariernih sejmih, kjer ciljni javnosti predstavimo našo dejavnost, delovno okolje in profile poklicev, ki jih zaposlujemo. V zadnjem času opažamo, da se je trg proste delovne sile skrčil, in vedno težje najdemo predvsem tehniško usposobljen kader." Sejma v Banjaluki so se, kot so zapisali, udeležili informativno na povabilo Mojedelo.com, glede informacij o plačah pa so nas prosili za razumevanje, da na vprašanja, "ki so del njihove poslovne politike, ne morejo odgovoriti".

MAHLE Electirc Drives ima na spletni strani predstavljen tudi postopek zaposlovanja novih kandidatov. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran MAHLE
MAHLE Electirc Drives ima na spletni strani predstavljen tudi postopek zaposlovanja novih kandidatov. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran MAHLE

MAHLE Electric drives: Industrijski obrat tudi v BiH-u
Sejma v Banjaluki so se udeležili tudi pri družbi Mahle Electric Drives, ki pa ima hčerinsko podjetje in industrijski obrat tudi v BiH-u, in sicer v mestu Laktaši. Ali so na sejmu iskali zgolj delavce za obrat v BiH-u ali pa tudi za podjetje MAHLE Electric Drives Slovenija, ne vemo, saj so naša vprašanja prezrli. Sicer je družba MAHLE v preteklih dveh letih na zavodu za zaposlovanje objavila 818 prostih delovnih mest za različne poklice, večinoma povezane s proizvodnjo. Objavili pa so tudi eno kontrolo trga dela za Analitika kontrolinga za poročanje. V Banjaluki so iskali strojne inženirje, elektrotehnike, strojne tehnike, orodjarje in ključavničarje. Na spletni strani imajo sicer podstran, namenjeno iskanju novih sodelavcev, kjer je tudi opisan postopek izbire kandidatov. Plača ostaja neznana.

Man Truck & Bus: Po avtomehanika v BiH

Man Truck & Bus Slovenia je v preteklih dveh letih na zavodu objavil le tri prosta delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Man Slovenija
Man Truck & Bus Slovenia je v preteklih dveh letih na zavodu objavil le tri prosta delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Man Slovenija

Podjetje MAN Truck & Bus Slovenija je v Banjaluki iskalo avtomehanike, avtoelektričarje in strokovnjake za področje mehanike tovornih vozil. Na naša vprašanja nismo prejeli nobenega odziva. So pa po podatkih zavoda za zaposlovanje v preteklih dveh letih objavili le tri prosta delovna mesta, in sicer dve za prodajalca lahkih komercialnih vozil in eno za referenta za finance. Prav tako pa prek spletnih iskalnikov ni mogoče najti oglasov za zaposlitev, z izjemo podstrani na spletni strani krovnega podjetja v angleščini, ki vabi vse zainteresirane kandidate.

Podjetje Nimrod na naša vprašanja ni odgovarjalo. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Nimrod
Podjetje Nimrod na naša vprašanja ni odgovarjalo. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Nimrod

Nimrod: 100 poizvedb za mesarje na zavodu za zaposlovanje
Zaman smo čakali tudi na odgovore podjetja Nimrod, ki se ukvarja s predelavo in prodajo divjačinskega mesa. V Banjaluki so iskali mesarje in delavce v prehrambni proizvodnji. Po podatkih zavoda za zaposlovanje so v preteklih dveh letih objavili 101 prosto delovno mesto, večinoma za obdelovalce mesa in živilske delavce. V preteklosti so imeli tudi objavljenih nekaj oglasov na drugih spletnih portalih, brez podatka o osnovni plači. So pa v zadnjih dveh letih na zavodu objavili 26 preizkusov trga dela, večinoma za delovni mesti obdelovalec mesa in živilski delavec, iskali pa so tudi dva vzdrževalca.

Odelo: Več kot 150 kontrol trga dela

Odelo ponuja stimulativno plačilo, žal podatka v evrih ni. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Odelo
Odelo ponuja stimulativno plačilo, žal podatka v evrih ni. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Odelo

Naša vprašanja so prezrli tudi pri družbi Odelo, ki se ukvarja s proizvodnjo signalnih luči za avtomobile. V Banjaluki so iskali orodjarje in strokovnjake za delo s plastiko, proizvodnjo elektronike, nadzor kakovosti in za vzdrževanje. Gre pa za podjetje, ki je bilo v preteklih dveh letih zelo dejavno pri iskanju novih sodelavcev tudi na zavodu za zaposlovanje, saj so objavili 454 oglasov, pri čemer je velika večina razpisov iskala delavce za delovno mesto operater 2. Aktivno pa iščejo tudi tuje kadre, saj so na zavodu že objavili 165 preizkusov trga dela, pri čemer prav tako skoraj izključno za delovno mesto operater 2. Preboldsko podjetje v večinski tuji lasti ima na različnih spletnih portalih objavljenih tudi nekaj zaposlitvenih oglasov za različna delovna mesta, kjer ponujajo stimulativno plačilo.

Agencija Personal center je dostopna prek družbenega omrežja Facebook. Foto: MMC RTV SLO/Facebook
Agencija Personal center je dostopna prek družbenega omrežja Facebook. Foto: MMC RTV SLO/Facebook

Personal center: Agencija brez spletne strani
Med agencijami za posredovanje delovne sile je Personal center edina, ki se na naša vprašanja ni odzvala. V Banjaluki so iskali vrsto različnih poklicev, in sicer strojnika na polnilni liniji, viličariste, CNC-operaterje, monterje, krovce, operaterje v klicnem centru, sobarice, delavce v proizvodnji, vzdrževalce, avtoličarje in monterje za delo v Nemčiji. Prav tako je Personal center tudi edino podjetje, ki po podatkih zavoda za zaposlovanje ni objavljalo prostih delovnih mest. Prav tako gre tudi za edino podjetje, ki nima svoje spletne strani oziroma je registrirana domena nedostopna. Na spletnih portalih imajo več objavljenih oglasov za že navedena delovna mesta, kjer sta praviloma ponujena stimulativno plačilo in socialna varnost, seveda brez konkretnega zneska v evrih. Oglase pa objavljajo tudi prek družbenega omrežja Facebook.

Pošta Slovenije: Tuji trg odgovor na fluktuacijo kadrov
Edino podjetje, ki je na naša vprašanja o osnovni plači odgovorilo v konkretnih številkah, je Pošta Slovenije, ki je obenem tudi edino od vseh podjetij v pretežni državni lasti in kot tako zavezano za dostop do informacij javnega značaja. V Banjaluki so iskali pismonoše (osnovna bruto plača 1.041,14 evrov), pripravljavce pošiljk (osnovna bruto plača 856,54 evra) in voznike (osnovna plača 1.063,11 evra). Ob tem so pri Pošti navedli, da se k osnovni bruto plači "obračunajo še dodatki za delovno dobo, neugodne vplive okolja in variabilni del plače (delovna uspešnost in napredovanje)". Na vprašanje, ali so ob neuspešnem iskanju ponudili višje plače, na Pošti opozarjajo, da so se na podlagi dogovora s sindikati plače že v letu 2018 povišale za osem odstotkov za poklice do 3. tarifnega razreda (kamor spadata tudi pismonoša in pripravljavec pošiljk) oziroma za pet odstotkov v 4. tarifnem razredu (kamor spada poklic voznika).

Pošta Slovenije je edino podjetje, ki je natančno odgovorilo na vprašanje, koliko znaša osnovna bruto plača za iskane poklice. Foto: BoBo
Pošta Slovenije je edino podjetje, ki je natančno odgovorilo na vprašanje, koliko znaša osnovna bruto plača za iskane poklice. Foto: BoBo

Pošta Slovenije je, kot smo na MMC-ju že večkrat poročali, v zadnjih dveh letih aktivno iskala nove sodelavce. Tako so po podatkih zavoda za zaposlovanje objavili 286 prostih delovnih mest, večinoma za pismonoše, iskali pa so tudi različne delavce za prodajo, referente, inženirje informacijskih storitev, kadrovske referente in pomožne delavce. V zadnjih dveh letih so oddali tudi 84 kontrol trga dela za delovna mesta pismonoša, pripravljavec pošiljk in pomožni delavec. V odgovoru na naša vprašanja so med drugim zapisali, da se že dalj časa spopadajo s pomanjkanjem kadra na trgu dela, kar je posledica konjunkture. "Fluktuacija zaposlenih se je letos nekoliko zmanjšala, zato ocenjujemo, da bo le ta ob vseh doslej že sprejetih ukrepih za izboljšanje plačila in pogojev za delo nižja kot v letu 2018. V letu 2017 smo skupno za delovna mesta pismonoša, dostavljavec, pripravljavec pošiljk in voznik objavili cca 800 prostih delovnih mest in v letu 2018 cca 700. Na podlagi objav prostih delovnih mest smo v obeh letih zaposlili 1.474 delavcev."

Sicer pa napovedujejo, da v letu 2019 načrtujejo 300 zaposlitev, pri čemer Slovenija ostaja ključni kadrovski bazen zanje. "Trenutno je razpisanih večje število prostih delovnih mest za delo v poštnem prometu, od tega največ na področju dostave. V zadnjem mesecu in pol smo zaposlili dodatnih 33 novih delavcev. Zaposlitve bomo izvajali skozi vse leto do zapolnitve vseh prostih delovnih mest. Na področju, kjer imamo največ potreb, se je doslej prijavilo 290 kandidatov iz Slovenije, precejšen interes za delo pa je tudi med kandidati iz tujine." Sicer pa dodajajo, da je odločitev o iskanju delavcev tudi v tujini posledica trenutnih razmer na trgu dela v Sloveniji in širši regiji, kjer se s pomanjkanjem kadrov srečujejo vse delovno intenzivne panoge. "Naši kadrovski predstavniki so se udeležili zaposlitvenih sejmov v Republiki Srbiji in Bosni in Hercegovini, ki ju je organiziralo MojeDelo.com, in sicer meseca februarja v Beogradu in konec marca v Banjaluki. Potencialnim interesentom za zaposlitev so predstavili delovna mesta pismonoša, dostavljavec, pripravljavec pošiljk in voznik. Odziv na sejmih je bil velik, saj se jih je po ocenah organizatorja v Beogradu udeležilo 1.800 potencialnih kandidatov, v Banjaluki pa več kot 2.500 potencialnih iskalcev zaposlitve. Predstavniki Pošte Slovenije so opravili razgovore z zainteresiranimi kandidati za zaposlitev, v Beogradu so opravili 110 zaposlitvenih razgovorov, v Banjaluki pa več kot 160," še dodajajo na Pošti in obenem poudarjajo, da so več ustreznih kandidatov našli v Banjaluki, saj morajo kandidati za delo pismonoše, dostavljavca in voznika izkazati tudi znanje slovenskega jezika.

SloRest v BiH-u išče kuharja. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Slorest
SloRest v BiH-u išče kuharja. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Slorest

SloRest: Iščemo kuharja za stimulativno plačilo
Podjetje SloRest, ki se ukvarja z zunanjim izvajanjem storitve prehrane, tudi v Javnem zavodu RTV Slovenija, na naša vprašanja ni odgovarjalo. V Banjaluki so iskali kuharje. Po podatkih zavoda za zaposlovanje so v zadnjih dveh letih objavili 145 prostih delovnih mest, pretežno za kuharje, pa tudi natakarje, delivce hrane, blagajnike in pomočnike kuharjev. V zadnjih dveh letih so opravili tudi 39 kontrol trga dela za poklic samostojnega kuharja. Tudi na spletni strani oglašujejo prosta delovna mesta, a osnovna plača ostaja skrivnost. Tako kot večina drugih podjetij ponujajo stimulativno plačilo in nagrade ter možnost osebnega razvoja.

Študentom ponujena nižja bruto urna postavka od minimalne

Na spletni strani Term Krka je več oglasov, konkretni zneski glede plačil pa so navedeni zgolj pri študentskem delu, kjer ponujajo nižjo urno postavko od minimalne. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Terme Krka
Na spletni strani Term Krka je več oglasov, konkretni zneski glede plačil pa so navedeni zgolj pri študentskem delu, kjer ponujajo nižjo urno postavko od minimalne. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Terme Krka

Kuharja so v Banjaluki poleg natakarjev iskali tudi v družbi Terme Krka. Na naša vprašanja niso odgovarjali. Po podatkih zavoda za zaposlovanje so v preteklih dveh letih objavili 11 prostih delovnih mest, od tega dve za slaščičarja, tri za sobarice, štiri za pomožne gostinske delavce ter eno za delovni mesti fizioterapevt in natakar. Kontrole trga dela niso opravljali. Imajo pa na spletni strani objavljenih več oglasov za prosta delovna mesta, kjer osnovna plača ni navedena. Konkretne številke so predstavljene le pri oglasih za študentsko delo, pri katerih iščejo tudi delavce za pomoč v kuhinji in strežbi, ponujena urna postavka pa je od 4,73 evra bruto na uro do 5,5. Postavka pa je, kot je navedeno v oglasu, odvisna od znanja in usposobljenosti kandidata. Ob tem velja poudariti, da je od začetka 2019 minimalna bruto urna postavka za študentsko delo 4,89 evra, kar pomeni, da študentski servisi ne smejo objavljati oglasov z nižjo bruto urno postavko. Najvišja bruto urna postavka za študente znaša šest evrov, ponujena pa je športnim trenerjem.

Thermana: Višjih plač na ponovitvah razpisa nismo ponujali
Kuharje in natakarje so v Banjaluki iskali tudi pri družbi Thermana. Po podatkih zavoda za zaposlovanje so v zadnjih dveh letih objavili 217 prostih delovnih mest, med katerimi so bili poleg kuharjev in natakarjev tudi maserji, zdravstveni tehniki, delovni terapevti, fizioterapevti in reševalci iz vode. Za delo kuharja oziroma pomožnega delavca v kuhinji so objavili štiri kontrole trga dela. V odgovoru na naša vprašanja so zapisali, da so na zavodu petkrat objavili razpise za delovni mesti kuharja in natakarja, stalno pa imajo oglas objavljen tudi na spletni strani. "Na objavo se prijavijo posamezni kandidati. Ker je potreba po tem kadru zaradi rasti na področju nastanitve in gostinstva stalno v porastu, doma pa ustreznega kadra primanjkuje, smo se tudi mi v zadnjem letu odločili za iskanje novih sodelavcev v tujini."

V Thermani Laško kuharje in natakarje iščejo tudi prek svoje spletne strani. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Thermana Laško
V Thermani Laško kuharje in natakarje iščejo tudi prek svoje spletne strani. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Thermana Laško

Na vprašanje o osnovni bruto plači v Thermani odgovarjajo: "Osnovna bruto plača, ki smo jo ponudili na sejmu v tujini, je enaka kot za zaposlene iz lokalnega okolja. V Thermani imamo plače nad kolektivno pogodbo, nad kolektivno pogodbo izplačujemo tudi dodatek za popoldansko delo, prav tako pa za gostince, to je kuharje in natakarje, izplačujemo dodatek za deficitarnost poklica." Pri tem je treba poudariti, da panožna kolektivna pogodba za gostinstvo in turizem v tarifnem delu določa najnižje osnovne plače, ki so razvrščene v osem tarifnih razredov. Osnovna bruto plača v gostinstvu tako v najnižjem tarifnem razredu znaša 480 evrov, v najvišjem pa 1.175,65 evra. Umestitev v tarifne razrede je odvisna od zahtevnosti dela ter stopnje in vrste izobrazbe.

V Thermani dodajajo, da pri ponovitvah razpisa niso ponudili višje plače. Na vprašanje, ali menite, da bi kadre našli s ponujeno višjo plačo, pa odgovarjajo, da sicer morda, "a zagotovo sta pri poklicu natakar in kuhar največji težavi splošno pomanjkanje tega kadra in neugoden delovni čas. Negativna promocija tega delovnega mesta, ki smo ji priča v zadnjih letih, pa k izboljšanju stanja zagotovo ne pripomore."

Trelleborg: Odgovarja lahko le predsednik uprave

V podjetju Trelleborg iščejo čistilke in izdelovalce gumenih izdelkov. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Trelleborg Slovenija
V podjetju Trelleborg iščejo čistilke in izdelovalce gumenih izdelkov. Foto: MMC RTV SLO/Spletna stran Trelleborg Slovenija

V podjetju Trelleborg Slovenija, ki se je pred uradno spremembo imena imenovalo Savatech, so v Banjaluki iskali proizvajalce izdelkov iz gume ter vzdrževalce strojev in elektroinštalacij. V preteklih dveh letih so na zavodu za zaposlovanje objavili 260 prostih delovnih mest, večinoma za izdelovalce gumenih izdelkov. Se pa aktivno ozirajo tudi po tujih trgih dela, tako so v enakem obdobju objavili 240 kontrol trga dela, pri čemer so v petih primerih iskali 20 kandidatov ali več. Poleg poklicev, ki so jih iskali v Banjaluki, so kontrolo trga dela opravili tudi za čistilce. Na naša vprašanja pa smo prejeli le kratek odgovor direktorice kadrovskega sektorja Mateje Dolenc: "Obveščam vas, da izjave v imenu našega podjetja lahko daje le predsednik uprave družbe Trelleborg AB." Na spletni strani iščejo izdelovalce gumenih izdelkov in čistilce. Osnovna bruto plača ni navedena.

Spar: Poizvedb veliko, a prijav zelo malo
Zadnje podjetje po abecednem vrstnem redu je trgovska veriga Spar Slovenija. V Banjaluki so iskali mesarje, peke, pomočnike pekov, kuharje in skladiščnike. Po podatkih zavoda za zaposlovanje so v preteklih dveh letih objavili 393 prostih delovnih mest za skladiščnike, blagajnike, mesarje, peke, slaščičarje in podobne poklice. Ob tem so objavili tudi 94 kontrol trga dela za poklice, ki so jih iskali v Banjaluki, kot tudi za prodajalce. V odgovorih na naša vprašanja so zapisali, da so v zadnjih dveh letih kadre iskali po številnih kanalih, "vendar pa je bilo prijav na razpisana delovna mesta zelo malo".

V Sparu Slovenija poudarjajo, da razmere v panogi ne dovoljujejo večjega preoblikovanja procesov, s katerim bi povečali interes iskalcev zaposlitve. Foto: BoBo
V Sparu Slovenija poudarjajo, da razmere v panogi ne dovoljujejo večjega preoblikovanja procesov, s katerim bi povečali interes iskalcev zaposlitve. Foto: BoBo

"Trenutno je v Sloveniji opazno veliko povpraševanje po določenih poklicih oz. kadrih z določeno stopnjo izobrazbe, kar se odraža v tem, da je na trgu več razpisanih delovnih mest, kot pa je primernih kandidatov. Plača pri izbiri delodajalca ni edino merilo, saj kandidati velik pomen pripisujejo drugim delovnim pogojem in delovnemu času. Prav to pa zagotovo predstavlja števinim težavo, saj zahteve trga in razmere v panogi ne dovoljujejo večjega preoblikovanja procesov, s katerimi bi navedeno lahko spremenili in s tem povečali interes iskalcev zaposlitve," je sklep celotnega odgovora, ki smo ga prejeli in v katerem ni podatka o ponujeni osnovni plači. Ta podatek zaman iščemo tudi v oglasih, objavljenih na njihovi spletni strani, kjer sicer prodajalcem ponujajo plačevanje dodatnega poklicnega zavarovanja.