V strahu pred dokončnim grškim zlomom je na delniških trgih veliko nervoze, o paniki pa ne moremo govoriti. Wall Street, je na primer le okrog 7-8 odstotkov pod aprilskim večletnim vrhom. Foto: Reuters
V strahu pred dokončnim grškim zlomom je na delniških trgih veliko nervoze, o paniki pa ne moremo govoriti. Wall Street, je na primer le okrog 7-8 odstotkov pod aprilskim večletnim vrhom. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent je v torek dopoldne nihala okrog vrednosti 107 dolarjev, kar je dobrih 20 dolarjev manj od letošnjega rekorda. Foto: EPA

Tudi Krka deli usodo celotnega trga, ki je nelikviden in zaradi težkega gospodarskega položaja poln pesimizma. Krkine delnice so tako zdrsnile na 44,31 evra, to pa je njihova najnižja vrednost v zadnjih šestih letih. V prvi kotaciji sta padcu ušla le Telekom in Triglav. Na vodilnih evropskih borzah je danes nekaj manj napetosti. Frankfurt je pridobil več kot odstotek, največ pa so porasle delnice avtomobilskih podjetij, saj bo Kitajska zlasti na podeželju spodbujala nakupe novih avtomobilov.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

TRIGLAV

+0,39 %

12,85 EUR

TELEKOM

+0,20 %

69,30

MERCATOR

-0,52 %

124,90

GORENJE

-1,00 %

4,94

KRKA

-1,98 %

44,50

PETROL

-3,83 %

176,00

LUKA KOPER

-4,05 %

9,499

NOVA KBM

-7,41 %

2,50


Podjetja se pripravljajo na nov val krize
Nekatera podjetja naj bi se že pripravljala na posledice izstopa Grčije iz evrskega območja, zato vlagajo manj oziroma zmanjšujejo proizvodnjo, saj ne želijo v krizno obdobje tako kot leta 2008 s previsokimi zalogami. Veliko nervoze povzroča tudi Španija oziroma njene banke, zlasti Bankia. Verjetno ji bo morala z novimi milijardami evrov pomagati država, ki se že tako težko zadolžuje na obvezniških trgih. Španski dolg je sicer pod 80 odstotki BDP-ja in s tem nižji kot nemški, toda Nemčija se lahko zadolžuje po rekordno nizkih obrestih.

M
adrid zavrača tujo pomoč
Pri Nomuri ocenjujejo, da bi celoten španski sektor v najslabšem primeru potreboval celo 76,5 milijarde evrov sredstev, da bi pokril vso škodo, nastalo zaradi poka nepremičninskega balona. Donos desetletne španske obveznice je prvič letos porasel nad šest odstotkov. Premier Mariano Rajoy zavrača tujo pomoč, priznava pa, da je položaj zelo zahteven. Pribitek na nemške obveznice znaša že več kot 500 bazičnih točk, saj je donos nemških obveznic manj kot 1,5-odstoten.

Finančne krivulje na Valu 202:

- vrednost propada evropske monetarne unije naj bi bila trenutno kar 40-odstotna.

- če bi Grčija zapustila evrsko območje, bi lahko nova grška valuta depreciirala za70 odstotkov.


Atenska borza okrevala po padcu na 20-letno dno
Pogled na ponedeljkovo gibanje evropskih delniških indeksov se zdi prav nelogičen, saj je največ pridobila borza, kjer je kriza najhujša, namreč atenska. Osrednji delniški indeks, ki je bil prejšnji teden na 20-letnem dnu, se je zvišal za skoraj sedem odstotkov, kar je posledica objavljenih predvolilnih anket, ki vlivajo upanje, da bodo stranke, ki so naklonjene varčevalnim ukrepom, po junijskih volitvah lahko sestavile koalicijo, tako da bi Grčija ostala del evrske druščine.

Nemški turisti Grčiji obrnili hrbet

Kako bo država našla izhod iz krize, pa še vedno ni jasno. Pomagal ji ne bo niti turizem - v prvem četrtletju je bilo gostov za 11,7 odstotka manj. Zlasti Nemci množično odpovedujejo počitnice na grških otokih, tako da naj bi bilo letos v Grčiji kar tretjino manj nemških gostov. Pri Societe Generale ocenjujejo, da bi nadzorovan odhod Grčije iz območja evra povzročil desetodstotni padec delnic, nenadzorovan pa celo 50-odstotnega.