Pozornost je uperjena v Telekom Slovenije, a prodajni postopki tečejo še v celi vrsti državnih podjetij. Nasprotniki privatizacije opozarjajo med drugim tudi na nizke prodajne cene. Foto: BoBo
Pozornost je uperjena v Telekom Slovenije, a prodajni postopki tečejo še v celi vrsti državnih podjetij. Nasprotniki privatizacije opozarjajo med drugim tudi na nizke prodajne cene. Foto: BoBo
false
Težave je pričakovati tudi pri prodaji NKBM-ja. Potencialni kupec naj bi namreč ponudil zgolj 200 milijonov evrov, banka pa je samo v zadnji sanaciji dobila 870 milijonov evrov. Foto: BoBo

Nekatere utegnejo - podobno kot prodaja Telekoma - vzbuditi številna nasprotovanja, po pričakovanjih predvsem prodaja NKBM-ja in Cinkarne Celje.

Od skupno 15 državnih podjetij, ki so na seznamu za odprodajo že natančno dve leti, smo do zdaj odprodali tretjino, in sicer Helios, Fotono, Ljubljanski Aerodrom, Letriko in Žito.

200 milijonov = 870 milijonov?
Tik pred dokončno odločitvijo o prodaji je po poldrugem letu pogajanj, nasprotovanj in zapletov Telekom, zelo blizu prodaji je tudi NKBM. Po naših informacijah naj bi predstavniki SDH-ja in ameriški zasebni naložbeni sklad Apollo usklajevali še zadnje podrobnosti pogodbe, predvsem zaveze oziroma omejitve, ki jih je banki zaradi državne pomoči postavila evropska komisija.

Glede na razmeroma nizko postavljeno ceno je pričakovati težave. Banka je namreč v zadnji sanaciji dobila 870 milijonov evrov, neuradno pa naj bi potencialni kupec zanjo ponujal le okoli 200 milijonov.

Glede na dozdajšnje izkušnje lahko nasprotovanje prodaji pričakujemo tudi pri Cinkarni Celje. Sindikat v podjetju že poziva proti razprodaji, hkrati je Cinkarna okoljsko obremenjena. Del proizvodnje naj bi bil namreč zgrajen na problematičnih odpadkih. Za celjsko cinkarno se sicer potegujeta avstrijska družba Treibacher Industrie v lasti nemškega milijarderja Augusta von Fincka ter poljska skupina Grupo Azoty.

Postopki tečejo pri vrsti podjetij
Postopki za prodajo so se v teh dneh začeli tudi v Adrii Airways, v Uniorju Zreče potekajo že najmanj pol leta, v Palomi so v procesu dokapitalizacije, Aero je šel v stečaj, medtem ko so Terme Olimia v položaju status quo. Leta 2013 jih je takratna vlada uvrstila na seznam za odprodajo, zdajšnja vlada pa umestila med pomembna podjetja. Kje bodo pristale na koncu, bo v okviru državne strategije odločil Državni zbor.