Leta 2015 so se cene stanovanjskih nepremičnin v povprečju zvišale za 0,8 odstotka - pri novih stanovanjih so zrasle za 5,2 odstotka, pri družinskih hišah pa so upadle za 12,1 odstotka. Foto: BoBo
Leta 2015 so se cene stanovanjskih nepremičnin v povprečju zvišale za 0,8 odstotka - pri novih stanovanjih so zrasle za 5,2 odstotka, pri družinskih hišah pa so upadle za 12,1 odstotka. Foto: BoBo
Posebna ponudba

Polkletna soba za sedem tisočakov
V neposredni bližini odkrijemo še dve podobni nepremičnini, obe sta v stavbi, zgrajeni leta 1961. Prva je pravzaprav dobrih sedem kvadratnih metrov velika polkletna soba. Za 16 tisoč evrov kupcu pripada tudi (kot navaja prodajalec) souporaba priročne kopalnice. V mansardi iste zgradbe si ogledamo še skoraj 20 kvadratnih metrov veliko garsonjero za 37 tisoč evrov, kjer bi se višjerasli težko znašli. Lastnik zatrjuje, da bi vanjo zlahka prinesli posteljo v dolžini 1,95 metra. Očitno je, da stavba ob gradnji ni bila mišljena kot večstanovanjski objekt. Centralna kurjava, voda in elektrika so povezani.

V Ljubljani luknja, v Murski Soboti 42 kvadratnih metrov
Ogled nepremičnin v Ljubljani smo sklenili v Mostah. Prodajalec nam je po telefonu razložil, da prodaja 14 kvadratnih metrov veliko sobo v nekdanjem samskem domu s skupno kopalnico, kar pomeni, da si stanovalci desetih sob delijo dve kopalnici. Uradni lastnik sobe je še vedno Mestna občina Ljubljana, novi lastnik papirje še ureja. Tudi v tej stavbi so števci skupni. Ne prav privlačna ponudba za 29 tisoč evrov, čeprav statistika kaže, da so se cene stanovanjskih nepremičnin lani v povprečju zvišale za 0,8 odstotka, pri novih stanovanjih pa za 5,2 odstotka. Za primerjavo: v Mariboru bi za 29 tisočakov lahko kupili dobrih 30, na Jesenicah skoraj 35, v Murski Soboti pa celo 42 kvadratnih metrov veliko stanovanje.

Nateg ali naiven kupec?
V tokratni oddaji Posebna ponudba tudi zgodba o sporni prodaji polkletnega stanovanja v Ankaranu. Kupec, ki je srčni bolnik, je kmalu spoznal, da je za 55 tisočakov kupil vlažno klet brez oken, ki po podatkih v zemljiški knjigi meri 13,6 metra, in ne 29 kvadratnih metrov, kot je oglaševal prodajalec. Zdaj želi odstopiti od pogodbe, a je prodajalec, kot kaže, prodajo izpeljal pravno brezhibno.

O drugih pasteh, ki prežijo na kupce stanovanj, o tem, ali je po nakupu nepremičnine mogoče uveljavljati stvarno napako, in o tem, kako varen je nakup nepremičnine na javni dražbi, bo govor v oddaji Posebna ponudba v torek, 27. septembra 2016, ob 17.25 na 1. programu Televizije Slovenija.

Posebna ponudba