Uvedli smo delilnike toplote, da bi se znebili obračunov po kvadraturi, samo da bomo lahko znova obračunavali po kvadraturi. Foto: MMC RTV SLO
Uvedli smo delilnike toplote, da bi se znebili obračunov po kvadraturi, samo da bomo lahko znova obračunavali po kvadraturi. Foto: MMC RTV SLO
Nov pravilnik o stroških ogrevanja

Pravilnik velja za stavbe, ki imajo vsaj štiri stanovanja in imajo skupni ogrevalni sistem, prinaša pa nekaj novosti pri razdelitvi stroškov za centralno ogrevanje. V prehodnem obdobju, denimo jeseni, ko radiatorje uporablja manj kot polovica stanovalcev, ne bodo upoštevali stanja števca, ampak kvadraturo stanovanja.

Nekaterih stanovanj, ki so na južni strani, toplejša ali pa jih ogrevajo sosednja stanovanja, namreč ni treba ogrevati. Delilnik na njihovem radiatorju torej kaže 0, a zdaj bodo tudi ta stanovanja morala nekaj prispevati, saj se bo upoštevala kvadratura stanovanja. S tem je preprečeno, da bi v prehodnih obdobjih le manjši del stanovanj plačeval stroške ogrevanja za celotno stavbo.

Tretjina jih plača manj, a petina jih plača več
Hinko Šulinc
z ministrstva za infrastrukturo je pojasnil: "Če se jih več kot pol greje, bo šlo po delilnikih, in bo ta, ki se mu ni treba greti, plačal ustrezno manj. Če pa je tistih, ki se grejejo, manj kot polovica, pa gredo vsi po kvadraturi."

Ker pa se v zimskih mesecih vedno greje več kot polovica stanovanj, bo tisti, ki je varčnejši in se doma raje greje s toplimi puloverji in odejami, vseeno plačal manj, ker se bodo podatki odčitali z delilnika. Obvezna namestitev delilnikov na radiatorje se je sicer po podatkih ministrstva za infrastrukturo izkazala za dober ukrep.

Po besedah Danijela Levičarja, direktorja direktorata za energijo, je kar 32 odstotkov anketiranih v večstanovanjskih stavbah izjavilo, da je porabilo manj in tudi plačalo manj za energijo kot pred uvedbo tega ukrepa. A tudi 19 odstotkov jih je plačalo več, pravilnik pa naj bi zmanjšal delež prav teh.

Nov pravilnik o stroških ogrevanja