Poslanci so prepričani, da novela zakona o bančništvu onemogoča izplačila previsokih nagrad bankirjem. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci so prepričani, da novela zakona o bančništvu onemogoča izplačila previsokih nagrad bankirjem. Foto: MMC RTV SLO

Bistveni namen predloga zakona je v slovenski pravni red prenesti tiste določbe direktive Evropske unije v povezavi s kapitalskimi zahtevami za trgovalno knjigo in nadzorniškim pregledom politik prejemkov, ki se nanašajo na politiko prejemkov v kreditnih institucijah, je v imenu predlagateljev povedala državna sekretarka Mateja Vraničar.

Cilj direktive EU-ja in tudi zakona naj bi bil doseči, da bo politika prejemkov vključena v obvladovanje tveganj kreditne institucije. Med finančno krizo se je namreč izkazalo, da lahko pretirano in nepreudarno prevzemanje tveganja v bančnem sistemu ogrozi finančno trdnost finančnih institucij in povzroči sistemske težave tudi na ravni držav.

Banke bodo morale pri vzpostavljanju trdnega in zanesljivega sistema upravljanja voditi tudi politiko in prakso prejemkov in nagrajevanja, ki omogočajo in spodbujajo ustrezno ter učinkovito upravljanje tveganja, je poudarila Vraničarjeva.

Novela pa uvaja tudi novo dolžnost članov nadzornega sveta, da resno pregledujejo ustreznost splošnih načel politik prejemkov in zagotovijo njihovo izvajanje. Nadzorni svet banke bo moral imenovati komisijo za prejemke, če je banka pomembna za bančni sistem Republike Slovenije. Po novem bodo banke zavezane k razkritju informacij glede politike in praks prejemkov in nagrajevanja.

Posamezna banka bo morala Banki Slovenije poročati o številu zaposlenih z najvišjimi prejemki, vključno z informacijami o višini teh prejemkov, zlasti plač, nagrad, bonitet in posebnih pokojninskih ugodnosti ter o področju njihovega dela. Predlog novele postavlja osnovna izhodišča glede politike prejemkov, zato bo Banka Slovenije pooblaščena, da predpiše podrobnejša pravila glede teh politik, podrobnejšo opredelitev prejemkov in zaposlenih s posebno naravo dela, naloge komisije za prejemke ter merila za opredelitev pomembnosti banke zaradi imenovanja komisije za prejemke.

Predsednik odbora za finance Bogdan Čepič (SD) je povedal, da so na matičnem telesu na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe zakon "brez posebne razprave" dopolnili z amandmaji SD-ja, Zaresa in LDS-a.

Zakon podpirajo vse poslanske skupine z izjemo SNS-a, nekaj pomislekov imajo tudi poslanci SD-ja, ampak ga bodo vseeno podprli.