Foto:
Foto:

Gospodarski analitiki so bili prijetno presenečeni nad francosko ničelno gospodarsko rastjo, saj so napovedovali, da se bo njen bruto domači proizvod (BDP) na četrtletni ravni skrčil za 0,1 odstotka.

Francija se še vedno izogiba recesiji, o kateri je mogoče v teoriji govoriti, ko se BDP skrči dve četrtletji zapored. Francoska vlada je sicer prejšnji mesec znižala napoved letošnje gospodarske rasti, in sicer z 0,4 na 0,3 odstotka. Za prihodnje leto pa je napoved oklestila z 1,7 na 1,2 odstotka.

Kriza evrskega območja je v Franciji močno prizadela gradbeništvo in avtomobilsko industrijo. Obseg novogradenj se je med aprilom in julijem glede na isto obdobje lani zmanjšal za 14 odstotkov, prodaja avtomobilov pa se je v tem obdobju skrčila za sedem odstotkov. Zaradi tega se je v Franciji tudi dvignila stopnja nezaposlenosti, ki je v drugem največjem gospodarstvu v območju skupne evropske valute že skoraj desetodstotna.

V nasprotju s Francijo je Nemčija v drugem letošnjem četrtletju dosegla 0,3-odstotno rast BDP, ki je sicer nižja do prvega četrtletja, ko je rast nemškega BDP-ja znašala 0,5 odstotka. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nemško gospodarstvo raste predvsem po zaslugi strukturnih reform, ki jih je pred leti sprejela nemška vlada.

Vendar pa se zaradi slabšega stanja evropskih partneric tudi rast nemškega izvoza počasi upočasnjuje. Podatki o tovarniških naročilih za junij nakazujejo precejšen padec, zmanjšalo pa se je tudi število registracij novih avtomobilov.

Zaradi evropske dolžniške krize se je tudi znižalo zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo, saj strokovnjaki na finančnih trgih pričakujejo ohlajanje nemškega gospodarstva v prihodnjih šestih mesecih.