V podjetju Nieros Metal pričakujejo porast okužb v prihodnjem tednu in želijo svoje zaposlene zaščititi. Foto: Pixabay
V podjetju Nieros Metal pričakujejo porast okužb v prihodnjem tednu in želijo svoje zaposlene zaščititi. Foto: Pixabay

V podjetju Nieros Metal, kjer proizvajajo izdelke iz nerjavnega jekla predvsem za živilsko, kemijsko in farmacevtsko industrijo, so zaprli proizvodnjo, nekatere njihove službe, ki to lahko, pa delo opravljajo od doma. "Do 30. marca se bomo v Nierosu osamili. Zdravje, fizično in psihično, je na prvem mestu," je za STA sporočila direktorica podjetja Denise Kramljak in dodala, da pričakujejo uresničitev napovedi glede porasta okužb v prihodnjem tednu in da želijo zaposlene zaščititi.

V podjetju jim naročil še zdaleč ne primanjkuje, zagotavlja, prav tako je doslej delovala tudi dobavna veriga. Ob tem je pojasnila še, da v podjetju že doslej zaposleni zaradi narave dela, organizacije procesov in pisarn niso bili ogroženi zaradi prevelike bližine ali pomanjkanja zaščitnih sredstev. Vsi se po njenih besedah tudi obnašajo zelo odgovorno in samozaščitno.

Direktorica tudi zagotavlja, da zaradi začasne ustavitve proizvodnje ne bo nihče oškodovan, da bodo plače izplačane normalno, izpad pa bodo reševali pozneje s prerazporeditvijo delovnega časa in kakšno delovno soboto.

Grammer proizvodnjo zmanjšuje, ker obrate ustavljajo tuji partnerji

Nekoliko drugačne so razmere v slovenjgraškem podjetju Grammer Automotive Slovenija, kjer izdelujejo različne dele za notranjo opremo avtomobilov. Ker so nekateri kupci v tujini zaprli svoje proizvodnje, jo z današnjim dnem krčijo tudi sami. "Praktično vsak dan v tem tednu smo dobili novo sporočilo kupcev, ki so začeli ustavljati svoje proizvodne obrate. Če bo proizvodne obrate ustavil tudi Jaguar Land Rover v Angliji – na Slovaškem jih je že –, potem bomo praktično zaprti od tistega trenutka naprej. Dokler bodo še delali, pa bomo nekje na 25 odstotkih," je STA pojasnil direktor podjetja Darjan Pušnik.

Glede možnosti, da bi v podjetju šivali tačas zelo iskane zaščitne maske ali drugo zaščitno opremo, pa je pojasnil, da v podjetju zadnja tri leta nimajo pravega šivalnega procesa, saj vso zaščito dobivajo iz sestrskih podjetij v Srbiji in Bolgariji. "Zaradi tega bi lahko organizirali zelo omejeno proizvodnjo na nekaj vzorčnih šivalnih strojih s šiviljami, ki so včasih šivale," je pojasnil Pušnik in dodal, da za zdaj odločitve v tej smeri še niso sprejeli oz. da brez strojev mask ne morejo šivati.