Delu se mudi s prodajo tričetrtinskega dela Večera, saj mu je varuh konkurence enkrat že izrekel kazen. Foto: BoBo
Delu se mudi s prodajo tričetrtinskega dela Večera, saj mu je varuh konkurence enkrat že izrekel kazen. Foto: BoBo

Urad za varstvo konkurence, predhodnik agencije za varstvo konkurence (AVK), je Delu, ki ima v lasti 79,24-odstotni delež Večera, že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru.

Večer so sprva skušali prodati prek mednarodnih razpisov. Ob prvem razpisu, objavljenem leta 2010, je Večer želelo kupiti podjetje 3Lan, ki je z Delom že sklenilo kupoprodajno pogodbo, pozneje pa celo podpisalo pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju.

Vendar je ministrstvo za kulturo leta 2011 vlogo družbe 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega deleža Večera zavrnilo, ker je presodilo, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna.

Prodaja Večera ni bila uspešna tudi ob drugem razpisu, objavljenem leta 2012, saj kupcu, podjetju Medici iz Hamburga, ni uspelo zagotoviti ustreznih finančnih sredstev za nakup. Za nakup so se nato zanimali tudi zaposleni v Večeru, a jim ni uspelo zbrati potrebnih sredstev.