Vzpon digitalne internetne valute Bit Coin

Ste že slišali kdaj za "bitcoin"? Medtem ko svet, zlasti pa Evropa skušata razkrinkati davčno tajnost, se na spletu zadnjih pet let krepi odprtokodna kriptografska valuta. Gre za virtualni denar, ki je decentraliziran, anonimen in elektronski. Z njim pa danes v ZDA, pa tudi denimo v Nemčiji in Veliki Britaniji že lahko kupite tako rekoč vse - od naložbenih kovin, hrane do manj zakonitih izdelkov, recimo mamila.

Javne transakcije, skrivni viri in prejemniki
Leta 2009 ga je izumil skrivnostnež s psevdonimom Satoši Nakamoto, ki pa je dve leti po zagonu valute poniknil na svetovnem spletu. Hitri so tudi hekerji; lani avgusta jo je recimo upravljavec neke piramidne sheme bitcoinov popihal s polmilijonsko vsoto čisto pravih dolarjev.

"Nihče ne ve, kdo plačuje in kdo prejema, transakcije so javne, ampak niso pa javni viri in prejemniki teh transakcij, zato je to idealno za kupovanje stvari, za katere nočemo, da kdo ve, da smo jih kupili: od mamila do razstreliv," opozarja poznavalec IT-tehnologij Matej Huš iz revije Monitor.

Nakup z "bitcoini" mogoč tudi v Sloveniji
Čeprav se zdi, da je v Sloveniji "bitcoin", njegova vrednost se trenutno vrti okoli 100 dolarjev, eksotika, se širi tudi pri nas. V podjetju GS računalniki lahko že plačujete z "bitcoini".

"Bitcoin" je svetlobna leta pred davkarijo in evropsko zakonodajo - zato pa ga ima na radarju ameriški FBI. Ali bo "bitcoin" kdaj postal naložbeno okno ali gre za preveč tvegano igro?