V NKBM-ju so se odločili prevzeti ZM. Foto: BoBo
V NKBM-ju so se odločili prevzeti ZM. Foto: BoBo

V NKBM-ju so danes prek spletne strani Ljubljanske borze napovedali objavo prevzemne ponudbe za odkup vseh delnic Zavarovalnice Maribor (ZM). Druga največja slovenska banka je o nameri že obvestila Agencijo za trg vrednostnih papirjev in Urad za varstvo konkurence.

NKBM bo najpozneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh po objavi prevzemne namere objavil prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic družbe Zavarovalnica Maribor.

Banka ima trenutno v lasti 49,96 odstotka Zavarovalnice Maribor in je poleg Save Re (ta ima v lasti 45,79 odstotka ZM-ja) njena največja lastnica. Lastnici sta še Perutnina Ptuj in Probanka ter nekateri manjši lastniki. Čeprav so v NKBM-ju in Savi Re še aprila zanikali zanimanje za nakup ZM-ja, so si Mariborčani zdaj očitno premislili.
Sava Re vztraja
Glavna prepreka pri nakupu je bila cena, ki jo je Sava Re zahtevala za zavarovalnico. Za svoj delež so namreč zahtevali od 70 do 80 milijonov evrov, v NKBM-ju pa so bili zanj pripravljeni odšteti le od 30 do 40 milijonov evrov.
Tudi v tem trenutku ne kaže, da sta se največja lastnika uspela dogovoriti, saj so iz Pozavarovalnice Sava že sporočili, da prevzemne ponudbe NKBM-ja ne bodo sprejeli. Ob tem so dodali, da se za zdaj sami za nasprotno ponudbo še niso odločili.