Predsednik uprave NKBM-ja Matjaž Kovačič se je z nadzornim svetom sporazumno dogovoril za prenehanje mandata. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave NKBM-ja Matjaž Kovačič se je z nadzornim svetom sporazumno dogovoril za prenehanje mandata. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kovačič odhaja z vrha NKBM-ja

Kovačiču bo mandat prenehal s 1. januarjem prihodnje leto. Namesto njega so člani nadzornega sveta imenovali dosedanjega člana uprave Andreja Plosa. Uprava Nove KBM zdaj ostaja dvočlanska.

"Namen odločitve nadzornega sveta je zagotoviti banki stabilnost, strokovno kontinuiteto, pritok novih idej za nadaljnji razvoj, boljše poslovne rezultate ter s tem vzpodbuditi rast tečaja delnic," je po seji sveta dejal predsednik NS-ja Dušan Jovanovič.

Nadzorniki so sicer obravnavali tekoče poslovanje banke, čeprav tega formalno ni bilo na dnevnem redu, pa so nadzorniki zagotovo zahtevali tudi dodatna pojasnila v zvezi z domnevno spornimi posli banke oziroma predsednika njene uprave Kovačiča s propadlim mariborskim gradbenim podjetjem Konstruktorjem.

Sporni posli?
O morebitnem odhodu Kovačiča z vrha banke so nekateri mediji pisali že pretekli teden, pri tem pa kot razloge navajali tudi omenjene posle. Prvi mož NKBM-ja naj bi namreč svoje nekdanje stanovanje leta 2009 za 300.000 evrov prodal podjetju Prava pot, to pa je za nakup najelo nepovratno posojilo pri Konstruktorju, ki je danes v stečaju. Ta, sicer pomemben komitent NKBM-ja, denarja, ki ga je namenil za financiranje nakupa stanovanja, nikoli ni dobil nazaj.

Banka Slovenije na zahtevo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb medtem izvaja revizijo, ki naj bi bila končana predvidoma februarja. Ta naj bi med drugim vključevala posle med skupino NKBM in nekaterimi nekdanjimi člani nadzornega sveta, tudi donedavnega predsednika in dolgoletnega prvega moža Taluma Danila Topleka, pa tudi vse večje nepremičninske posle.

Kovačič je vodenje NKBM-ja prevzel maja 2005, ko je nadomestil Črta Mesariča. Konec leta 2009 so mu nadzorniki podelili nov mandat, čeprav se je predtem, pa tudi pozneje, večkrat ugibalo o njegovi morebitni zamenjavi.

Matjaž Kovačič odhaja z vrha NKBM-ja