NKBM kot poslovno skrivnost skriva, katere nepremične je prodal DUTB-ju. Foto: BoBo
NKBM kot poslovno skrivnost skriva, katere nepremične je prodal DUTB-ju. Foto: BoBo

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je nepremičnine kupila v skladu z določbami zakona o ukrepih Slovenije za krepitev stabilnosti bank in na podlagi določb pogodbe o izvedbi ukrepov za krepitev stabilnosti bank, so pojasnili v DUTB-ju in dodali, da je ceno določila Evropska komisija.

V NKBM-ju pa so pojasnili, da gre za prodajo nepremičnin hčerinskih družb NKBM-ja, in sicer KBM Leasinga in KBM Investa. Prodaja je bila izvedena v skladu s pogodbo med NKBM-jem in DUTB-jem, vendar so podrobnosti o prodaji poslovna skrivnost, so pojasnili v banki in tako ne razkrivajo, za katere nepremičnine gre. Pri tem velja omeniti, da je država NKBM, zaradi številnih propadlih poslov, morala rešiti z 1,22 milijarde evrov vrednim prenosom slabih terjatev in z 870-milijonsko dokapitalizacijo.

V sredo je DUTB na dražbi premoženja družbe GPG Inženiring v stečaju za 23 milijonov evrov »kupil« 215 stanovanj v soseski Nokturno na koprskem Markovcu. Po poročanju Financ bi DUTB lahko na ta račun knjižil dva milijona evrov knjigovodskega dobička, saj je svojo 21-milijonsko terjatev do GPG Inženiringa zamenjal za 23 milijonov evrov vredno nepremičnino. Zdaj bodo morali precej denarja vložiti še v sanacijo objektov

Marca pa je DUTB za slaba dva milijona evrov kupil tudi 10.244 kvadratnih metrov parcel na Vilharjevi ulici v Ljubljani, ob železniški progi za poslovno-stanovanjskim objektom Situla, ki jo je stečajni upravitelj družbe A. K. S. neuspešno prodajal skoraj tri leta.