Nova Ljubljanska banka je spremenila svojo odločitev in bo nadomestila vrnila vsem komitentom. Foto: MMC RTV SLO
Nova Ljubljanska banka je spremenila svojo odločitev in bo nadomestila vrnila vsem komitentom. Foto: MMC RTV SLO

V Novi Ljubljanski banki so sprva napovedali, da strankam, ki so imele v "spornem" času - od 20. februarja 2006 do vključno 1. aprila 2007 - odprt osebni račun v NLB-ju Banki Domžale, NLB-ju Koroški banki in NLB-ju Banki Zasavje, ne bodo izplačali nadomestil, saj so bile v tem obdobju samostojne pravne osebe, proti katerim ni bil sprožen postopek varuha konkurence.

Zdaj pa so si premislili in sklenili, da bodo iz poslovnih razlogov in v korist strank, ki so s kartico z osebnega računa dvignile gotovino na bančnih avtomatih drugih bank v Sloveniji, plačana nadomestila in zamudne obresti vrnila vsem strankam NLB-ja.

Višina zneskov še ni znana
Še vedno pa banke - poleg NLB-ja so bile v kartelni dogovor o uvedbi nadomestil za dvige na bankomatih vključeni še NKBM, Abanka Vipa in Banka Celje - niso razkrile, za kakšne zneske sploh gre. V NLB-ju so le napovedali, da bodo o "skupni višini vrnjenih nadomestil in pripadajočih zamudnih obrestih ter drugih podrobnostih javnost obvestili v prihodnjih dneh".

Spomnimo: NLB, NKBM, Abanka Vipa in Banka Celje so 20. februarja 2006 na isti dan in v istem znesku (80 tolarjev oz. 33 centov) uvedle nadomestilo za dvig gotovine na bankomatu druge banke. Urad za varstvo konkurence je nato leto dni zatem presodil, da so ravnale usklajeno in da so takšni sklepi organov bank prepovedani in nični. Odločba urada je po sodbi Vrhovnega sodišča RS-a postala pravnomočna šele letos.