Zoran Milanović naj ne bi vedel za bratove posle, trdi Krešimir Milanović. Foto: EPA
Zoran Milanović naj ne bi vedel za bratove posle, trdi Krešimir Milanović. Foto: EPA
NLB in Banka Slovenije
LBH je frankfurtska podružnica NLB-ja. Foto: MMC RTV SLO

Banka je namreč leta 2007 odobrila 3,2 milijona evrov kredita podjetju, ki ga vodi Milanovićev brat, poroka za posojilo pa sta tudi njegova starša, pišejo Slovenske novice.

Gre za podjetje Modestus, katerega direktorja sta bila premierjev brat Krešimir Milanović in Igor Maksimiljanović. Poroki za kredit pa so podjetja Stanogradna in Trgovine Minčeta ter fizične osebe Maksimiljanović, Tomislav Šimunac ter Đurđica in Stipe Milanović, starša Zorana Milanovića.

Kredit je težak 3.250.000 evrov, odobrila pa ga je frankfurtska hčerinska družba NLB-ja, LHB Internationale Handelsbank Aktiengesellschaft. Obrestna mera je po pisanju Slovenskih novic zelo ugodna - kreditna pogodba je sklenjena s 3-odstotno letno spremenljivo obrestno mero.

Sumljivi posli
Kreditna pogodba daje LBH-ju zastavno pravico nad poslovnim deležem Šimunca in Maksimiljanovića v podjetju. Deleža skupaj predstavljata 90 odstotkov podjetja, ni pa povsem jasno, kakšen je lastniški delež Milanovićevih staršev, čeprav bi ti le stežka pridobili status zastavnih dolžnikov, če ne bi bili solastniki. LHB je medtem že postal 9,9-odstotni lastnik Modestusa.

Podjetje je bilo sicer ustanovljeno sedem mesecev pred odobritvijo kredita in si po bonitetnem potencialu nikakor ne bi moglo prislužiti pravice za večmilijonski kredit. Ta naj bi bil namenjen za naložbo v gradbeni posel v Dubrovniku. Lani je bila namreč objavljena tudi novica, da Milanovićev brat sredi sezone gradi vilo z bazenom na eni najprivlačnejših lokacij v Dubrovniku.

Leta 2007, ko je bila sklenjena kreditna pogodba, je bil Milanović še vodja opozicijskega SDP-ja. Premier je postal 23. decembra 2011, samo tri dni prej pa se je v sodni register vpisal nov direktor Modestusa in prestavil sedež družbe z naslova Milanovićevega brata na naslov Šimunca. "Težko se je upreti vtisu, da so se ti poslovni dogodki zvrstili povsem spontano in da pri tem ni bilo poskusov prikrivanja lastniških in družinskih odnosov," še pišejo Slovenske novice.

Krešimir Milanović: Obrestna mera 8-odstotna
Na pisanje Slovenskih novic se je že odzval Krešimir Milanović, ki je za Jutarnji list povedal, da obrestna mera ni triodstotna, ampak osemodstotna, in da njegov brat Zoran ne ve nič o njegovih poslih.

"Za kredit smo, skupaj s takratnimi poslovnimi partnerji, zaprosili decembra 2007 za projekt v Dubrovniku, natančneje, za mestno zemljišče na Gružu, družbo LHB Internationale Handelsbank Aktiengesellschaft pa smo izbrali, ker so bili pripravljeni na hitro realizacijo kredita pod pogoji, ki so bili podobni tedanjemu stanju na hrvaškem finančnem tržišču. Nihče od nas takrat ni vedel, da so v bistvu hčerinska družba NLB. Bili so na tržišču, registrirani na Hrvaškem kot vsi ostali, pred mesecem dni pa so, kot slišim, bankrotirali," je pojasnil Milanović.