Logo Agroživa. Iz stečajne mase podjetja bo NLB predvidoma prejel nekaj čez 150.000 putk in petelinov. Foto: www.agroziv.co.yu
Logo Agroživa. Iz stečajne mase podjetja bo NLB predvidoma prejel nekaj čez 150.000 putk in petelinov. Foto: www.agroziv.co.yu
Marjan Kramar
Sporna posojila je NLB podelil med Kramarjevo upravo. Foto: BoBo
NLB posojila zavaroval tudi s kokošmi


Časopis Večer je razkril novo luknjo v poslovanju največje slovenske banke na Balkanu. Gre za posojila Skupine NLB Agroživu, ki so bila večinoma dana med upravo Marjana Kramarja. Dana so bila, čeprav je bila družba že takrat "obubožana", uprava Agroživa je od leta 2008 v sodnem postopku zaradi domnevne goljufije, zavarovanja pa vsaj neustrezna.
Stečajni upravitelj Agroživa v Pančevem Stevan Moldovan je potrdil, da so Slovenci prijavili za 61,4 milijona evrov terjatev, vendar jim je po pregledu zavarovanj priznal le 27,4 milijona.
Te vsote večinoma ne bo mogel poplačati v denarju. Posojila so bila namreč zavarovana z zalogami žita, prašiči, jatami piščancev, poljedelskimi stroji ter nekaterimi finančnimi instrumenti, poroča Večer.
Zaloge koruze so na žalost izginile neznano kam, zato zavarovanje ni bilo priznano. Na dan popisa stečajne mase nikjer ni bilo niti svinjskih ribic in kurjih stegen. Zato pa je za družbo Prvi faktor (polovična last NLB-ja) v stečajni masi za poplačilo pripravljenih 147.354 živih kokoši.
"Boljše življenje"
Največ - 42 milijonov kreditov - je prijavila matična družba NLB Ljubljana, Moldovan je od tega nedvoumno priznal 23,9 milijona evrov. Zavarovani so z vrsto nepremičnin, vključujoč hotele Kozara, Bosna in Bolji život, vsi skupaj pa so vredni nekaj več kot 850.000 evrov. To pomeni, da je bilo zavarovanje vsaj 28-krat manjše od posojila, piše časopis.
Frankfurtska izpostava NLB-ja je kot garancijo sprejela piščančje inkubatorje, ki niso v lasti Agroživa.
So jih zavedli?
Razhajanja med posojili in garancijami so precejšnja, zato so težko ostala neopažena. Ostaja vprašanje, ali so bančnike v srbskem podjetju zavedli v napačne poslovne odločitve ali so jih pri tem vodili kakšni drugi razlogi. NLB je že leta 2011 vložil kazensko ovadbo zoper neznane storilce, na konkretna vprašanja pa tokrat ne odgovarja.
NLB se je sicer na Balkanu opekel tudi v drugih zgodbah. Kot je takrat razkril Večer, je v hčerinski družbi Optima Leasing poniknilo več deset milijonov evrov, zaradi prekinitve gradnje poslovne stavbe v Sarajevu pa je tamkajšnji partner NLB-ja, Profin Invest, vložil tožbo proti banki za 32 milijonov evrov.

NLB posojila zavaroval tudi s kokošmi