V NLB-ju zavračajo očitke o političnem obračunavanju. Foto: BoBo
V NLB-ju zavračajo očitke o političnem obračunavanju. Foto: BoBo

Na NLB so na načelni ravni pojasnili, da je banka kot organizacija za plačilni promet "dolžna ob prejemu sklepa o izvršbi blokirati dolžnikova sredstva v višini obveznosti iz sklepa o izvršbi in po pravnomočnosti ta znesek izplačati upniku".

Blokada nima časovne omejitve, preneha pa, če je upnik poplačan ali če blokada preneha iz kakšnega drugega utemeljenega razloga (npr. razveljavitev opravljenih izvršilnih dejanj), so še dodali.

Okrajno sodišče v Ljubljani je namreč odredilo rubež na računu SDS-a v znesku 50.000 evrov, saj je odločilo, da je stranka kršila začasno odredbo, s tem ko je ponovila očitke na račun svetovalca predsednika republike Danila Türka Francija Perčiča o sodelovanju z Udbo.
SDS: Prek blokade obračunavajo z nami
V SDS-u so pretekli teden na svoji spletni strani zapisali, da so začudeni nad sklepom sodišča in Nove Ljubljanske banke. Dodali so, da je "izživljanje nad SDS-om s pomočjo instrumenta začasne odredbe in s predlogi za izdajo denarne kazni očitno postalo nov instrument obračunavanja z največjo opozicijsko stranko". Odvetnik Francija Perčiča Matjaž Ulčar zadev ni želel komentirati.