Infond Holdingu po neuradnih podatkih ni uspelo poravnati obveznosti, zato bo NLB najverjetneje zasegel 12-odstotni delež Mercatorja in petinski delež Pivovarne Laško, ki sta bila zastavljena kot zavarovanje za posojila. Foto: MMC RTV SLO
Infond Holdingu po neuradnih podatkih ni uspelo poravnati obveznosti, zato bo NLB najverjetneje zasegel 12-odstotni delež Mercatorja in petinski delež Pivovarne Laško, ki sta bila zastavljena kot zavarovanje za posojila. Foto: MMC RTV SLO
NLB
Prvi korak NLB-ja naj bi bil vnovčenje zavarovanj posojila. Foto: MMC RTV SLO
Soršak zaustavil prodajo Mercatorja
NLB Infond Holdingu ni podaljšala posojila

Infond Holding je prejel tudi obvestilo urada za varstvo konkurence, ki je izdal sklep o uvedbi novega postopka presoje skladnosti koncentracije družb (Infond in Mercator) s pravili konkurence, saj naj bi bil izkazan sum, da gre za vrsto koncentracije, ki bi jo bilo treba priglasiti uradu, a družba tega ni storila. Infondu je zato urad prepovedal razpolaganje z Mercatorjevimi delnicami.

130 milijonov, ki se niso vrnili v NLB
Gre za posojila v višini 130 milijonov evrov, ki so v poplačilo zapadla danes. Infond bi jih moral ali odplačati ali pa predložiti prvovrstno bančno garancijo.

"Mislim, da se bodo zadeve sedaj začele urejati," je za Radio Slovenija dejal minister Franc Križanič. Glede novega postopka presoje koncentracije in prepovedi razpolaganja s celotnim deležem Mercatorja, ki ga nadzoruje Infond Holding, pa je minister povedal, da gre za "delovanje neodvisne regulatorne institucije na področju kontrole konkurence na slovenskem trgu".

Nova Ljubljanska banka naj bi v naslednjem koraku unovčila zavarovanja, ki se nanašajo na 12-odstotni delež Mercatorja in petinski delež Pivovarne Laško, kar konkretno pomeni zaseg teh deležev.

Infond Holding bi moral svoje obveznosti poravnati že aprila, a jim je NLB za 45 dni posojila reprogramiral, kar je, naj spomnimo, v javnosti dvignilo ogromno prahu in s čela uprave banke "odneslo" Draška Veselinoviča.

Tajnikar: Infond je zrel za stečaj
Po menju ekonomista Maksa Tajnikarja so izgube v Infond Holdingu take, da je podjetje zrelo za stečaj. Tako bi nove lastnike dobil a tako Mercator kot Pivovarna Laško.

Mercatorja niso uspeli prodati, zdaj pa ga ne smejo več
Že pred odločitvijo NLB-ja pa je bilo znano, da je možnosti, da bi Infond Holding posojila poplačal, zelo malo, saj finančno stanje skupine podjetij okoli Pivovarne Laško ni najboljše. Laščanom in Infond Holdingu namreč še ni uspelo prodati četrtine Mercatorja. Po zadnjih podatkih v medijih naj bi se za polovico tega deleža zanimali v banki Unicredit, za polovico pa v hrvaškem podjetju Orbico, a so pri Unicreditu to že zanikali.

Nova Ljubljanska banka bo v nadaljevanju najverjetneje ravnala v skladu z ustaljeno prakso - dolžnika bodo pozvali in mu določili rok za plačilo posojila. Po nekaterih navedbah naj bi bil ta rok osemdnevni. Za potrditev informacije smo se obrnili na NLB, vendar nam je predstavnica za stike z javnostjo Mojca Strojan pojasnila, da takih informacij ne morejo in ne smejo posredovati, saj so stvar pogodbe.

UVK: Infond ne sme uporabljati Mercatorjevih delnic
Infond Holding pa je še naprej pod drobnogledom Sorškovega urada za varstvo konkurence. Ta je že februarja lani uvedel postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Pivovarne Laško, Pivovarne Union in Mercatorja, a je ta postopek v torek ustavil in uvedel novega. Hkrati je sprejel odločbo, s katero Infondu prepoveduje razpolaganje s celotnim deležem Mercatorja, ki ga ima družba v lasti.

UVK je namreč ugotovil, da je v primeru Infond Holdinga in Mercatorja "izkazana verjetnost, da je prišlo do koncentracije, ki je podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence", česar je podjetji, čeprav bi to morali, nista priglasili. Infond Holding je prek družb, ki jih lastniško obvladuje (Laško, Union in Radenska), lastnik 48,34 odstotka Mercatorja, kar mu po mnenju UVK-ja daje možnost izvajanja odločilnega vpliva nad "najboljšim sosedom", zato je kakršno koli uporabo delnic do preklica prepovedal.

Sredstev za polačilo ne bo?
Za Infond to najbrž pomeni, da ne bo mogel prodati deleža Mercatorja, in tako iz tega vira ne bo mogel pridobiti sredstev za poplačilo posojil NLB-ju, ki bo delnice lahko po osmih dneh (kar je naverjetnejši rok) zasegel.

Infond: Hvala za sodelovanje
Infond postopek razume kot "uzurpacijo prava s strani državnih organov" in je izrazil upanje, da se "posameznim državljanom in pravnim osebam ne bodo dogajale tako evidentne kršitve ustavnih pravic". "Hvala vsem, ki v igri sodelujete," so še zapisali v Infondu.

S. Z./A. K. K.

Soršak zaustavil prodajo Mercatorja
NLB Infond Holdingu ni podaljšala posojila