NLB Infond Holdingu reprogramiral za posojilo. Neuradno naj bi šlo za 150 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
NLB Infond Holdingu reprogramiral za posojilo. Neuradno naj bi šlo za 150 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Banka je z Infond Holdingom dosegla dodaten dogovor, po katerem lahko banka zavrne soglasje za prodajo delnic Mercatorja, če bi bili s tako prodajo ogroženi njeni interesi. Foto: MMC RTV SLO
Infondu le podaljšanje posojila
NLB o Istrabenzu in Laškem

Kot so sporočili iz največje slovenske banke, je uprava po dodatnih pogajanjih s kreditojemalcem dosegla dodaten dogovor, po katerem lahko banka zavrne soglasje za prodajo delnic Mercatorja, če bi bili s tako prodajo ogroženi njeni interesi.

NLB: Vedno sledimo svojemu poslovno-ekonomskemu interesu
V NLB-ju namreč poudarjajo, da banka ob obravnavi vsake vloge za podaljšanje kredita vedno sledi svoj poslovno-ekonomski interes ter si prizadeva za izboljšanje svoje položaje do komitenta, tako s pridobitvijo dodatnih zavarovanj kot tudi z izboljšanjem drugih kreditnih pogojev.

Posojilo so tako 7. aprila reprogramirali za mesec in pol, oziroma do začetka junija. Za sporočilo za javnost so se v Infond Holdingu odločili zaradi preteklih navedb v medijih. Ti so še v sredo namreč poročali, da NLB Infond Holdingu ne bo odobril reprogramiranja posojila 150 milijonov evrov, čeprav se o znesku niso izrekli ne v Banki ne v Infond Holdingu. Posojilo je zapadlo v sredo.

Neuradne informacije so poročale, da je kreditni odbor banke prejšnji teden odobril reprogramiranje posojila, a ga prvi mož NLB-ja Draško Veselinovič ni želel podpisati. Veselinovič je tako še v sredo zatrjeval, da bo podpisal samo to, kar bo dobro za Slovenijo.

Veselinovič tako tudi danes vztraja, da sam ni podpisal nič, in dodaja, da mora banka, ki ima tak tržni delež kot NLB, najprej delati v korist same banke, svojih varčevalcev in lastnikov, hkrati pa mora tudi pogledati, kaj je najbolje za Slovenijo.

Križanič: Prekinitev posojilnih linij bi lahko omogočila prevzem Mercatorja
Finančni minister France Križanič je na seji komsije DZ-ja za nadzor javnih financ dejal, da bi se lahko ob prodaji deleža Infond Holdinga v Mercatorju v primeru prekinitve posojilnih linij zgodil prevzem Mercatorja, in sicer tako, da bi strateški partner lahko prevzel Mercator in praktično spraznil police. "Po podatkih, ki jih imamo, je v ta namen odprl kreditne linije in je enkrat že spraznil slovenske izdelke s svojih polic," je še opozoril minister.

Ob tem je dodal, da bi zadevo lahko preprečili v uradu za varstvo konkurence, a se je bolje odzvati predčasno in na organiziran način težave prenosa delnic na banke ali s ponovnim odkupom od Kapitalske družbe preprečiti, da se ne bodo zgodili večji zapleti, ki bi imeli večje posledice za slovensko prehrambno industrijo.

Veselinovič je še dodal, da je zgodba o Mercatorju precej dolga in zapletena. "Vemo, kdaj je bila prodaja Mercatorja narejena in kdaj se je začelo financiranje Mercatorja. Na točki, ko se posojila podaljšujejo že dlje časa, je to eskaliralo v trenutku, ko sem v banki dobra dva meseca. Treba bo potegniti nekatere odločitve in to tudi delamo."

Infond Holding ima omenjeno posojilo pri NLB-ju zavarovano z 20 odstotki Pivovarne Laško in 12,5 odstotka Mercatorja.

A. M.

Infondu le podaljšanje posojila
NLB o Istrabenzu in Laškem