Banka bo z novo izdanimi delnicami povečala osnovni kapital za 11,2 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Banka bo z novo izdanimi delnicami povečala osnovni kapital za 11,2 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Dokapitalizacija NLB-ja

Če ti ne bodo izkoristili prednostne pravice, bodo delnice od 9. do 29. maja ponujene javnosti, če pa tudi takrat ne bodo prodane, jih bodo od desetega junija lahko kupili dobro poučeni vlagatelji. Možnost nakupa se jim bo iztekla 16. junija ob 13. uri.

Vpisovanje v 61 poslovalnicah
V drugem krogu bo število delnic na kupca omejeno, kolikšna pa bo omejitev, bo odvisno od delnic, ki se bodo prodale v prvem krogu. Če bo tako ostalo, denimo, 100.000 ali več delnic, bo lahko posameznik v drugem krogu vpisal največ 250 delnic, če jih bo med 50.000 in 100.00, pa največ 40. Le 20 jih bo na voljo, če bo po prvem krogu ostalo manj kot 50.000 delnic. Vpisovanje bo potekalo v 61 poslovalnicah NLB-ja.

Ponujene delnice so novoizdane delnice in skupno vredne 300 milijonov evrov, predstavljajo pa 11,2-odstotno povečanje osnovnega kapitala banke, obenem pa so izenačene z že obstoječimi delnicami.

Vse podrobnosti v prospektu
Za dokapitalizacijo se je odločila vlada, saj je država 35,41-odstotna lastnica banke. Belgijski KBC, 34-odstotna lastnica, pri dokapitalizaciji ne bo sodeloval.

Vse te informacije so zapisane v prospektu, ki ga je NLB objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Dokapitalizacija NLB-ja