Japonci imajo v Sloveniji že nekaj visokotehnoloških naložb. Foto: Pixabay
Japonci imajo v Sloveniji že nekaj visokotehnoloških naložb. Foto: Pixabay
Nova japonska investicija v Sloveniji, neuradno v Logatcu

O načrtovani naložbi so prve poročale spletne Finance, podjetje pa je na svoji spletni strani v sporočilu za javnost oznanilo, da bodo v osrednji Sloveniji – po informacijah Financ bo lokacija znana do konca tedna – zgradili novo tovarno za proizvodnjo gumijastih delov za medicinske naprave. Naložba je sodeč po zgornjem sporočilu za javnost vredna 34 milijonov evrov, zanjo bodo potrebovali okoli 30.000 kvadratnih metrov in bo zaposlovala približno 200 ljudi.

Naložbo bo izvedla hčerinska družba švicarskega podjetja Lonstroff, ki so ga kupili Japonci. Podružnica bo po načrtih zaživela avgusta letos in začela delovati šele aprila 2019, in sicer pod imenom Lonstroff medicinski elastomeri, d. o. o.

Cerar: Investicija kaže na dobro delo vlade
Premier Miro Cerar se je že sestal z vodstvom podjetij Sumitomo Rubber in Lonstroff. Po Cerarjevih besedah pa bo naložba vredna še več kot 34 milijonov evrov, skoraj 50, in bo ustvarila več kot 200 delovnih mest. Naložba je odlična novica, ki kaže na dobro delo vlade, je dodal.

Hkrati je to potrditev prizadevanj vlade za nadaljnje zmanjševanje brezposelnosti v Sloveniji. "Po manj kot letu dni od mojega delovnega obiska na Japonskem in intenzivnem delu vlade, po Yaskawi z veseljem izrekam prisrčno dobrodošlico podjetjema Sumitomo Rubber in Lonstroff," je dejal. Vlada je, kot je dodal, našla še eno dobro rešitev, zato ostaja na zastavljeni poti.

Počivalšek: Gospodarstvo se postavlja na noge
S predstavniki omenjenih podjetij se je sestal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Pojasnil je, da bo začetna naložba v vrednosti 32 milijonov evrov, ki pa bo v treh letih narasla do 48 milijonov evrov brez DDV-ja. "Posebej me veseli, da se bo greenfield naložba izvedla na sicer degradiranem območju," je poudaril minister.
Hkrati je ocenil, da je naložba plod znanja in dveletnega dela ministrstva ter javne agencije Spirit, saj skupaj ustvarjajo bolj prijazno poslovno okolje. "Slovensko gospodarstvo se postavlja na noge, uspelo nam je zagnati tudi investicijski cikel, ki zagotavlja nadaljnji gospodarski razvoj države in blagostanje vseh državljanov," je dejal Počivalšek.

Na zemljišču - velikost zemljišča bo znašala 32.000 kvadratnih metrov - bodo postavili tovarno veliko 12.000 kvadratnih metrov, dodana vrednost na zaposlenega pa bo znašala več kot 100.000 evrov, so navedli na gospodarskem ministrstvu.

Blagovna menjava z Japonsko je sicer lani dosegla 187 milijonov evrov. "Kot je znano, smo uspešno posredovali pri projektu Yaskawa v vrednosti 25 milijonov evrov, ki nam bo prinesel 155 novih delovnih mest. Sam začetek gradnje pa je predviden v letošnjem oktobru," je še spomnil minister Počivalšek.

Bo nova tovarna v Logatcu?
Župan Logatca Berto Menard je potrdil, da je z zanimanjem japonskega vlagatelja za lokacijo v Logatcu seznanjen, a podrobneje zadeve do uradne odločitve ni želel komentirati.

Pojasnil je, da gre za "idealno" lokacijo med Ljubljano, Luko Koper in Trstom. V Logatcu je po pojasnilih župana na mestu, kjer med drugim posluje Hoedlmayr logistika, na voljo še 13 hektarov zemljišč, za katere se zanima več tujih vlagateljev. Kot je dodal, se je sestal že z več predstavniki tujih korporacij. Prihoda podjetja Sumitomo Rubber Industries bi bil sicer vesel, saj bi to prineslo dodatnih 200 delovnih mest, kar bi občini veliko pomenilo, je še dejal.

Tudi Sumitomo z rezervno lokacijo
Japonski Sumitomo se bo po poročanju novinarke Radia Slovenija Simeone Rogelj s širitvijo v Evropsko unijo izognil valutnim tveganjem, odločitvi za Slovenijo pa naj bi botrovali dobre izkušnje, ki jih ima z delovanjem pri nas japonska Yaskawa, izobražena delovna sila in ugodna geostrateška lokacija. Tudi v primeru te naložbe naj bi bila tako kot v primeru Magne v igri še Madžarska.

Z izgradnjo novega proizvodnega obrata nameravajo Japonci povečati svojo prisotnost na evropskem in ameriškem trgu visoko tehnoloških farmacevtskih izdelkov. Skupina Sumitomo Rubber Group ima več kot 30.000 zaposlenih v več kot 70 podjetjih po vsem svetu. Letno ustvarijo približno šest milijard evrov, več kot 85 odstotkov prometa odpade na proizvodnjo avtomobilskih gum (Dunlop, Falken).

Dve večji japonski naložbi
Japonci imajo v Sloveniji že dve večji naložbi. Japonski Kansai je od avstrijskega Ringa odkupil Helios, Yaskawa pa ima v Ribnici visokotehnološko tovarno robotov, v Kočevju pa bodo postavili še eno tovarno robotov in distribucijski center zanje.

Nova japonska investicija v Sloveniji, neuradno v Logatcu