Celotna naložba v evropsko tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo vredna okoli 25 milijonov evrov. Foto: EPA
Celotna naložba v evropsko tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo vredna okoli 25 milijonov evrov. Foto: EPA
Kočevju se obeta gospodarski razcvet

Kočevje so ob tej priložnosti obiskali predsednik vlade in predstavniki družbe Yaskawa. Predsednik Yaskawa Evropa Manfred Stern je ob tem povedal, da bodo tovarno začeli graditi letos jeseni. Za lokacijo v Kočevju so se odločili, ker jim omogoča rast in nadaljnjo širitev proizvodnih zmogljivosti, je dejal. Pomemben dejavnik je tudi možnost železniške povezave.

Stern je poudaril, da nameravajo v Kočevju začeti s proizvodnjo robotov, nato pa svoje delovanje na tem področju še razširiti. Poudaril je, da so izjemno zadovoljni s sodelovanjem vseh vpletenih deležnikov. Za sodelovanje in podporo se je posebej zahvalil predsedniku vlade Miru Cerarju, med drugimi pa tudi kočevskemu županu Vladimirju Prebiliču, ki je imel po Sternovih besedah vedno pri roki vse potrebne informacije.

Cerar, ki je Kočevje obiskal v spremstvu gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, je dejal, da bo naložba prinesla med 150 in 200 novih delovnih mest, Kočevje bo dobilo tudi ustrezen šolski program za nove kadre. Poudaril je, da si je vlada veliko prizadevala, da bi Yaskawa, ki ima v Ribnici že dve podjetji, v Sloveniji odprla še evropsko tovarno robotov in raziskovalni center za vso Evropo.

Slovenija prepoznana kot potencial za vlagatelje
Veliko je z Yaskawo sodelovalo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Minister Zdravko Počivalšek je ob tem dejal, da so že odobrili 5,6 milijona evrov pomoči za izvedbo Yaskawine naložbe. Hkrati je bil mnenja, da je Slovenija vse bolj prepoznavna kot država, v katero je vredno vlagati, in navedel, da so japonska podjetja s svojimi naložbami v slovenska presegla pol milijarde evrov. Sicer pa je bilo vseh tujih neposrednih naložb v slovenska podjetja do konca leta 2015 za 12,6 milijarde evrov, kar je 13,4 odstotka več kot leto pred tem.

Po besedah ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča bodo za potrebe Yaskawine kočevske tovarne pravočasno prestavili dva daljnovoda in s tem sprostili zemljišča v neposredni bližini kočevske industrijske cone. Za vse so že dogovorjeni, za njeno in delovanje celotnega kočevskega gospodarstva pa je ključnega pomena tudi prenova kočevske železniške proge, je pristavil.

V Kočevju še več naložb
Kočevski župan Vladimir Prebilič je v svojem nagovoru namignil, da si poleg Yaskawine v občini kmalu obetajo še drugo večjo naložbo. Pojasnil je, da se za postavitev lesnega podjetja pri Ložinah zanima neko škotsko podjetje, šlo pa naj bi za 20-milijonsko naložbo. Več bo znanega prihodnji mesec, je še napovedal župan.

Kočevju se obeta gospodarski razcvet