Predsednik SDRES-a Asmir Bećarević, predsednik Energetske zbornice Slovenije Marjan Eberlinc, predsednik SPESS-a Peter Bršek in Anton Colarič, izvršni direktor EZS-ja med podpisom pogodbe. Foto: Slobodan Mrkonjić
Predsednik SDRES-a Asmir Bećarević, predsednik Energetske zbornice Slovenije Marjan Eberlinc, predsednik SPESS-a Peter Bršek in Anton Colarič, izvršni direktor EZS-ja med podpisom pogodbe. Foto: Slobodan Mrkonjić

Pogodbo so sicer podpisali pod odložnim pogojem, saj mora Premogovnik Velenje sprejeti še kolektivno podjetniško pogodbo. Ta so po besedah generalnega direktorja Premogovnika Velenje Ludvika Goloba v sklepni fazi, saj so odprti le še dve vprašanji ali tri glede plačila dela.

Med pomembnejšimi predpisi je efektivni delovni čas, po katerem je delavcem priznanih 15 minut priprav na delo v jami in pet minut za pripravo na proizvodni proces. Predsednik Sindikata premogovnika Velenje Peter Bršek največ težav pričakuje pri letnem dopustu, saj je število dni dopusta odvisno od delovnega mesta. Panoga je v razmerah, ko jo želijo ukiniti, je dodal.

Dejavnost, ki usiha

Masa plač se z novo pogodbo ne bo zmanjšala, je zatrdil direktor Golob. Spomnil je, da jim bo koncesija za odkop premoga potekla leta 2022, zato so začeli postopek pridobivanja nove koncesije. Premogovnik Velenje ima še 110 milijonov ton zalog premoga, predvidoma leta 2054 pa naj bi se začela zapiralna dela.

Direktor premogovnika zato od države pričakuje, da bo znala pametno porabiti evropska sredstva, ki so na voljo za preobrazbo rudarskih regij. "Nobeden nas noče, vsi pa nas potrebujejo," je poudaril.

Zaupnik Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) Asmir Bečarević je dejal, da ima mešane občutke, saj gre za dejavnost, ki usiha in so ji leta šteta, predtem pa si ne smemo zatiskati oči. Meni tudi, da je nova pogodba slabša od predhodne. "Videti je, kot da so delodajalci takrat pred 23 leti bolje razumeli družinske potrebe in delovne razmere delavcev. (...) Morda bo pa le prišel čas, ko se bodo delodajalci začeli zavedati, da lahko pridobijo in ohranijo dobre delavce, le če jih bodo pošteno plačali ter nudili varno zaposlitev in dovolj prostega časa za kakovostno življenje v vsakem pomenu besede," je zapisal v odzivu.