Pocenile so se tudi nove hiše, a manj kot nova stanovanja. Foto: BoBo
Pocenile so se tudi nove hiše, a manj kot nova stanovanja. Foto: BoBo
Na padec cen v tretjem četrtletju lani je odločilno vplivala prodaja stanovanj iz stečajne mase v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v tretjem četrtletju lani v povprečju za štiri odstotke nižje kot v drugem četrtletju. Cene novih stanovanj so se znižale za več kot 15,1 odstotka, je objavil državni statistični urad.
Kot navajajo v uradu, je "na padec cen v tem četrtletju odločilno vplivala prodaja stanovanj iz stečajne mase v Ljubljani (Celovški dvori in drugo); iz tega vira je bilo kar 60 stanovanj od vseh 165 prodanih stanovanj upoštevanih pri izračunu indeksa."

Padec cen v tretjem četrtletju je bil izrazitejši tudi zato, navajajo v statističnem uradu, ker so se cene novih stanovanj, potem ko so se vse leto 2012 postopno zniževale, v prvih dveh četrtletjih leta 2013 nepričakovano zvišale, in sicer glede na zadnje četrtletje 2012 skupno za 11,3 odstotka.
Na trgu je bilo v lanskem tretjem četrtletju prodanih 165 novih stanovanj, kar je nekoliko več od povprečja zadnjih petih četrtletij.
Največ vseh novih stanovanj, in sicer 68 odstotkov, je bilo prodanih v osrednjeslovenski regiji, od tega 50 odstotkov v Mestni občini Ljubljana. Sledili sta podravska z 12 odstotki in gorenjska regija z osmimi odstotki.
Nove hiše cenejše, a manj
Nove hiše so se v tretjem četrtletju glede na drugo četrtletje pocenile za 2,7 odstotka, gre pa za že tretjo zaporedno četrtletno pocenitev. "Cene novih hiš torej še naprej postopno padajo in v tem četrtletju so dosegle novo najnižjo raven," ugotavljajo statistiki.
So pa nove hiše precej cenejše glede na cene iz leta 2008, ko je začel statistični urad spremljati te cene. Nove hiše so v primerjavi s tistim obdobjem cenejše za 27,8 odstotka. Je bilo pa transakcij, ki so bile uporabljene za izračun indeksa, v tretjem četrtletju najmanj doslej. V vsej Sloveniji je bilo prodanih le 11 novih hiš, vse v osrednjeslovenski regiji.
Nova stanovanja in hiše skupaj cenejši za 12,5 odstotka
Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v tretjem četrtletju glede na predhodno znižale povprečno za 12,5 odstotka.
Cene rabljenih stanovanj pa se v tretjem četrtletju ob manj transakcijah glede na drugo četrtletje niso spreminjale.
V Ljubljani cene dol že peto četrtletje zapored
Cene v Ljubljani so se znižale že peto zaporedno četrtletje, tokrat za 3,6 odstotka, in so bile na ravni prvega četrtletja 2006. Cene v preostali Sloveniji so se zvišale, za 2,5 odstotka, in so bile na ravni z začetka leta 2007.
"Razlike med gibanjem cen rabljenih stanovanj v Ljubljani in gibanjem cen v preostali
Sloveniji si razlagamo predvsem s precej večjo presežno ponudbo novih stanovanj v
Ljubljani kot zunaj nje. Presežna ponudba novogradenj v Ljubljani torej niža cene tudi
rabljenim stanovanjem," pravijo statistiki.
Število transakcij z rabljenimi stanovanji je bilo za polovico nižje kot v drugem četrtletju.
To je po navedbah statističnega urada deloma posledica tehničnih težav na davčni in
geodetski upravi, ki so se pojavile pri prenovi sistemov za zajemanje teh transakcij,
deloma pa posledica dejanskega zastoja trgovanja s stanovanji na nepremičninskem
trgu.
Cen rabljenih hiš v tretjem četrtletju niso mogli izračunati, ker zaradi tehničnih težav pri
prenovi sistema za zajemanje transakcijskih podatkov na davčni upravi teh podatkov niso
prejeli.