Slovenski Lek sodi pod okrilje Novartisa. Foto: EPA
Slovenski Lek sodi pod okrilje Novartisa. Foto: EPA

Švicarski farmacevtski velikan Novartis je v sredo napovedal, da bo v okviru obsežnega prestrukturiranja ukinil približno 8000 delovnih mest po vsem svetu. Načrt prestrukturiranja je družba predstavila aprila, z njim pa želi podjetje poenostaviti svojo strukturo in med drugim združiti onkološke in druge farmacevtske dejavnosti v en oddelek.

"Na vseh trgih, tudi v Sloveniji, se poslovna enota Farmacevtika in enota Onkologija združujeta v eno skupno enoto Inovativna zdravila (IM)," so v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo zapisali v Leku, ki sodi pod okrilje Novartisa. Kot so pojasnili, bo ta združitev omogočila zmanjšanje podvajanja poslovnih struktur v vsaki državi ter hkrati združitev Novartisovih tehničnih operacij in Uporabniških in tehnoloških rešitev v novo enoto Operacije.

Sorodna novica "Proizvajalci zdravil zagotovo ne bomo generatorji inflacije"

Po zagotovilih Leka podjetje dobro napreduje pri izvajanju teh sprememb v celotni organizaciji in je že dokončalo imenovanja večine vodstvenih ekip na globalni ravni. V naslednji fazi implementacije teh sprememb se bo Novartis osredotočil na vpeljavo nove organiziranosti na sedežu v Švici, pa tudi na ravni držav po svetu, tudi v Sloveniji.
Spremembe želijo oblikovati in vpeljati v prihodnjih nekaj mesecih, pri čemer so zavezani temu, da ob tem ne bodo ogrozili svoje sposobnosti dela v dobro svojih strank in bolnikov, so navedli.

"Zavedamo se vpliva, ki ga bodo imele spremembe na naše zaposlene, in bomo zagotovili, da bomo izpolnili vse zahteve za posvetovanje z zaposlenimi prek socialnih partnerjev, kjer je to potrebno, ter zagotovili podporo vsem tistim, ki jo bodo potrebovali," so ob tem zapisali.

Kot so še dodali, trenutno več informacij ne morejo posredovati, bodo pa o poteku dogajanja lahko obvestili v prihodnjih tednih.

Nekaj delovnih mest bo ukinjenih, nekaj jih bo odšlo na Češko, v Indijo

Novartis po svetu trenutno zaposluje okoli 108.000 ljudi. V torek zvečer so v družbi potrdili, da bo v okviru prestrukturiranja ukinil več tisoč delovnih mest. Sprva ni bilo navedenih številk o odpuščanju, vendar so švicarski mediji med drugim poročali, da namerava podjetje v Švici ukiniti 1400 delovnih mest – približno 12 odstotkov vseh zaposlenih v državi, je v sredo poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Novartisa Vas Narasimhan je v elektronskem sporočilu zaposlenim pojasnil novo strukturo podjetja, ki bo po njegovih besedah "vitkejša in preprostejša". Vendar bo to "žal pomenilo odpuščanje", je zapisal po poročanju časopisa Tages-Anzeiger.

Nekatera delovna mesta bodo prenesena na Češko in v Indijo, druga, ki bodo s prestrukturiranjem postala nepotrebna, pa bodo ukinjena.

Sorodna novica Ljoljo: Če bomo uspešni pri razvoju zdravila za covid, se bomo potrudili, da bo čim prej na trgu

Kaj to pomeni za Slovenijo

V Novartisu v Sloveniji, v okviru katerega delujejo družbi Lek in Sandoz ter podružnica Novartis Pharma Services, je bilo konec lanskega leta skoraj 5500 redno zaposlenih, kar je 580 več kot leto prej, kažejo februarja objavljeni podatki.

Takrat so iz družbe sporočili, da je Novartis v Sloveniji leto 2021 končal uspešno. Zaznamovala sta ga nadaljevanje preoblikovanja v smeri razvojno zahtevnejših izdelkov in vzpostavitev globalnega operativnega centra.

Kot pomembnejši dosežek lanskega leta pa so v februarskem sporočilu za javnost poudarili tudi podpis pogodbe z družbo BioNTech za podporo polnjenju in pakiranju cepiva mRNA Pfizer-BioNTech proti covidu-19 v najsodobnejšem obratu Novartisovih tehničnih dejavnosti v Ljubljani.