NKBM se je že pred časom odločil, da bo kotiral tudi na poljski borzi. Foto: BoBo
NKBM se je že pred časom odločil, da bo kotiral tudi na poljski borzi. Foto: BoBo
NKBM začel kotirati na varšavski borzi

Na obeh borznih trgih bo po izhodiščni ceni osem evrov tako začelo kotirati 39.122.968 delnic. V NKBM-ju pojasnjujejo, da so se za uvrstitev delnic na Varšavsko borzo odločili, ker je ta po njihovi oceni ena izmed zanimivejših za vzporedno kotiranje delnic banke.

Po tržni kapitalizaciji je namreč največja na območju Srednje in Vzhodne Evrope, posebej pa je zanimiva tudi zaradi poljskih institucionalnih vlagateljev, ki so z zakonodajo omejeni na Varšavsko borzo.

Dokapitalizacija NKBM-ja je potekala aprila, banka pa je z izdajo novih delnic iztržila 104,3 milijona evrov. Sama dokapitalizacija je dvignila precej prahu, zlasti zaradi spora med Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) in gospodarsko ministrico Darjo Radić. Agencija je namreč prednostno pravico prenesla na tri družbe v večinski državni lasti - Gen Energijo, Elektro in Pošto Slovenije -, ki so kupile za 47,5 milijona evrov svežih delnic, čeprav so drugi vlagatelji pokazali interes za nakup vseh ponujenih delnic.

Predsednik uprave banke Matjaž Kovačič je ob tem opozarjal, da so za banko najpomembnejši finančna kondicija, kapitalska ustreznost in mednarodni ugled. Glede na to, da bi lahko celotno ponujeno emisijo unovčili pri mednarodnih investitorjih, je to za banko, ki tako ne bi potrebovala državne pomoči, veliko priznanje, pravi Kovačič.

NKBM začel kotirati na varšavski borzi