AJPES je zadnje dni obiskalo veliko ljudi. Foto: MMC RTV SLO
AJPES je zadnje dni obiskalo veliko ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Z novim letom so namreč začele veljati nove omejitve pri ustanavljanju družb in samostojnih podjetnikov, ki terjajo dodatno preverjanje prosilcev, AJPES pa do danes ni imel neposrednega elektronskega vpogleda v evidenco prekrškov inšpektorata za delo. Kot je za Točko preloma povedala glavna inšpektorica za delo Nataša Trček, je z današnjim dnem težav konec, saj jim je le uspelo vzpostaviti sistem elektronske izmenjave podatkov. AJPES je do ponedeljka, 11. 1., registriral 900 novih samostojnih podjetij, od tega 587 s predlaganim datumom vpisa 1. januar in 314 s poznejšimi datumi. Na vpis pa še čaka 88 samostojnih podjetnikov.

Dosedanje zakonske omejitve pri ustanavljanju družb in samostojnih podjetij, kot je petletna prepoved ustanovitve podjetja za osebo, ki je bila pravnomočno obsojena zaradi gospodarskega prekrška, očitno niso zajezile nepoštenih poslovnih praks, ko je lahko nekdo ustanovil tudi več sto podjetij, brisal sledi, delavce pa pustil neplačane. V registru AJPES-a je rekorderka fizična oseba, ki je ustanovila kar 767 delovnih organizacij z omejeno odgovornostjo, od tega jih je 198 še vpisanih v register. Novela zakona o gospodarskih družbah z letošnjim letom prinaša dodatne omejitve.

Tako delovne organizacije z omejeno odgovornostjo kot samostojnega podjetja ne morejo ustanoviti osebe, ki jim je bila v zadnjih treh letih najmanj dvakrat izrečena globa zaradi neplačevanja dela ali zaposlovanja na črno. Inšpektorat za delo je lani ugotovil 9.800 kršitev delovnopravne zakonodaje, od tega 3.700 zaradi neizplačila plač in več kot tisoč zaradi kršitev delovnega časa in onemogočanja pravice do odmora in počitka. Med več kot 200 tisoč poslovnimi subjekti jih je kar 70 odstotkov brez kakršnega koli inšpekcijskega nadzora, ugotavlja glavna inšpektorica za delo Nataša Trček.

Podjetja ali samostojnega podjetja po novem ne more ustanoviti tudi oseba, ki je bila v zadnjem letu (ne več samo v zadnjem mesecu) na javnem seznamu davčnih neplačnikov. Po podatkih Fursa je bilo decembra lani takih neplačnikov med samostojnimi podjetji 13.400, njihov skupni davčni dolg je znašal 415 milijonov evrov. Na seznamu neplačnikov je tudi 4.763 pravnih oseb, ki Fursu dolgujejo 589 milijonov evrov davkov.

Sicer je bilo lansko leto rekordno tako po številu novoustanovljenih kot izbrisanih samostojnih podjetij. V poslovni register jih je bilo vpisanih 14.473, kar je največ po letu 2008. Iz registra pa so jih izbrisali 12.500, glavni razlog za izbris je neplačevanje davkov in prispevkov. Vseh s. p.-jev je bilo lani skoraj 83 tisoč ali dobrih 40 odstotkov vseh poslovnih subjektov, vsak deveto samostojno podjetje pa je zrelo za stečaj.

K naraščanju števila samostojnih podjetij so pripomogle tudi subvencije države. Ta je namreč v okviru programa samozaposlovanja od leta 2007 do 2013 izplačala skoraj 100 milijonov evrov nepovratnih sredstev 23.300 ljudem, večino pomoči so dobili tisti, ki so se odločili za samostojno podjetniško pot v gradbeništvu, trgovini in storitvenih dejavnostih. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je v prvih dveh letih po prejetju subvencije, ki je v povprečju znašala štiri tisoč evrov, uspelo preživeti 85 odstotkov samostojnih podjetij, več kot polovica pa se jih je ohranila še po petih letih. Po oceni Obrtne zbornice pa je država s subvencioniranjem samozaposlovanja umetno zniževala brezposelnost, marsikdo pa se je za podjetniško pot odločil zaradi golega preživetja.

Več v oddaji Točka preloma na 3. programu TV Slovenija ob 20:30. Voditeljica Janja Koren se bo pogovarjala z gostoma Mojco Kunšek, direktorico AJPES-a, in Bogomirjem Kovačem z Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Andreja Lešnik in Janja Koren, Točka preloma

Konec veriženja podjetij?
Konec veriženja podjetij?