Pocenitev dopolnilnega zavarovanja je zbila agregatno inflacijo. Foto: BoBo
Pocenitev dopolnilnega zavarovanja je zbila agregatno inflacijo. Foto: BoBo

Slovenija je deflacijo na letni ravni imela že četrti mesec zapored. Inflacija na letni ravni je bila nazadnje junija, in sicer 0,8-odstotna. Drugače pa je povprečna 12-mesečna rast cen novembra znašala 0,2 odstotka, potem ko je bila novembra lani 1,9-odstotna. Storitve so se v enem letu podražile za 0,4 odstotka, blago pa se je pocenilo za 0,5 odstotka.

Znižanje cen je bilo najbolj opazno v skupinah raznovrstno blago in storitve (za 3,6 odstotka), obleka in obutev (za 2,6 odstotka) ter komunikacije (za 2,4 odstotka). Sledile so skupine stanovanjska oprema (za 1,1 odstotka), stanovanje (za 0,5 odstotka), zdravje (za 0,4 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 0,3 odstotka) ter prevoz (za 0,1 odstotka).

V povprečju višje kot pred letom dni pa so bile cene v skupinah alkoholne pijače in tobak (za 3,4 odstotka), rekreacija in kultura (za 3 odstotke), izobraževanje (za 0,9 odstotka) ter gostinske in nastanitvene storitve (za 0,7 odstotka).

Mesečno deflacijo povzročila Vzajemna z nižjo premijo
Na mesečni ravni je rast cen najbolj, za 0,4 odstotne točke, znižalo cenejše dopolnilno zdravstvenega zavarovanja. Vzajemna je namreč vsem zavarovancem premijo znižala za 15 evrov. Po 0,1 odstotne točke so k znižanju prispevale še cenejše sadje, ki se je pocenilo za 5,5 odstotka, in naftni derivati - pogonska in tekoča goriva so se pocenila za odstotek. Opazneje so se pocenili še prenočevanje v hotelih, telefonski in drugi aparati ter obutev.

Za 0,1 odstotne točke pa so mesečno rast cen zvišali dražja oprema za šport (za 21,1 odstotka), stanovanjska oprema (tekstil za gospodinjstvo se je podražil za 4,6 odstotka), oblačila (za 2,3 odstotka) ter druge novembrske podražitve - med temi so izstopali dražji letalski potniški prevoz, rezervni deli, povezani z delovanjem prometnih sredstev, in trda goriva.