Prek e-pošte nikdar ne dajajte svojih bančnih podatkov. Foto: BoBo
Prek e-pošte nikdar ne dajajte svojih bančnih podatkov. Foto: BoBo

"Danes se pošiljajo phishing sporočila tako za NLB kot SKB. Ne vpisujte gesel, preverite naslovno vrstico," je Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (SI-CERT) zapisal v sporočilu, objavljenem na družbenem omrežju Twitter.

Nepooblaščene osebe v poštni predal posredujejo elektronsko pošto, kjer je kot pošiljatelj naveden NLB, v podrobnostih pa je dejansko naveden drug naslov pošiljatelja. V sporočilu je navedena povezava "Dostop do vašega računa", za katero se skriva lažna stran za vnos uporabniškega imena in enkratnega gesla, s katerima uporabniki NLB Klika dostopajo do spletne banke.

NLB namreč od uporabnikov spletne banke nikoli ne zahteva posredovanja identifikacijskih elementov po elektronski pošti, vnos identifikacijskih elementov je obvezen izključno in samo pri dostopu do spletne banke, so opozorili.

Uporabnike spletne banke so o pojavu lažnega elektronskega sporočila že obvestili, če pa opisano elektronsko pošto prejmejo, uporabnikom svetujejo, naj ne vnašajo svojih identifikacijskih elementov. Sporočilo naj nemudoma izbrišejo in banko o dogodku obvestijo po telefonu 01 477 20 60 ali 01 477 20 00 oz. jim pošljejo e-sporočilo na info@nlb.si.