Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Lani je Slovenijo obiskalo 50 odstotkov manj turistov, zato želi vlada okrepiti panogo. Po predlogu, ki ga je pridobila TV Slovenija, izhaja, da bomo vsi državljani s stalnim bivališčem v Sloveniji konec junija dobili nove turistične bone za 120 evrov. Za to bo šlo 246 milijonov, za regres 54 milijonov, za temeljni mesečni dohodek 50 milijonov, enkratno pomoč 43 milijonov, industrijo srečanj 7,5 milijona, za žičnice 3,7 milijona, občasni avtobusni prevoz 2,5 milijona, filmsko in avdio industrijo milijon, za oprostitev povračila za vodo 850 tisoč, znižanje članarine v kmetijski zbornici 760 tisoč, skupaj 408 milijonov evrov.

Gostinci bodo dobili regres šele oktobra, promet jim je upadel za polovico.

"V zakonu ni predvidenega ukrepa, ki rešuje izpad prometa, ki je nastal zaradi dolgotrajnega zaprtja v panogi. Merila so postavljena na takšen način, da ga večina gostincev in pa večina turističnih podjetij ne dosega. To je upad prometa v letu 2020 za 65 odstotkov," je opozoril Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem.

Prag za pomoč je postavljen celo pri 70 odstotkih upada prometa. Turistični boni bodo spodbudili porabo, na dolgi rok pa bo treba panogo preobraziti, pa pravi predavateljica za turizem na Ekonomski fakulteti Ljubica Knežević: "Stimulacija domačega povpraševanja bo pot proti večji stopnji preživetja. Za okrevanje pa se bo treba bolj potruditi."

Lanskih turističnih bonov je bilo unovčenih le za 37 odstotkov, nove bo mogoče porabiti do konca leta in bodo prenosljivi do drugega kolena.