V novi shemi kakovosti
V novi shemi kakovosti "Preverjena kakovost" bodo vključeni proizvodi, ki bodo izpolnjevali kriterije dobrobiti živali. Foto: BoBo
Novela zakona o kmetijstvu v javni razpravi

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je povedal, da pričakuje konstruktivno in burno razpravo. Pri tem pa je izpostavil, da nameravajo prvič v zgodovini slovenske države z zakonom poseči na področje odnosov v agroživilski verigi.

Na področju prometa s kmetijskimi pridelki in živili je tako predlagano skrajšanje zakonskega 60-dnevnega roka za plačila, ki je določen v zakonu o preprečevanju zamud pri plačilih, na 30 dni za pokvarljivo blago. Predlog zakona pa vključuje tudi institut varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, katerega glavne naloge so opredeljene v smislu mediacije med strankama.

Glede zavajanja pri prodaji kmetijskih pridelkov je napovedano povišanje kazni za dvakrat, pri ukrepih, povezanih z zavajanjem, pa za trikrat. Inšpektorji pa bodo lahko izdajali tudi višje globe od najnižjih predpisanih.

Predlagane so tudi omejitve pri prodaji kmetijskih pridelkov in živil končnim potrošnikom za tiste kmetije, kjer je nosilec ali član kmetije samostojni podjetnik, registriran za prodajo kmetijskih pridelkov.

Registracija pridelovalcev varne hrane
Na področju varne hrane se napoveduje registracija nosilcev živilske dejavnosti, kjer novela opredeljuje olajšave za tiste nosilce živilske dejavnosti, ki tržijo majhne količine živil rastlinskega izvora. Podana je tudi definicija malih količin, podrobnejša opredelitev pa naj bi bila urejena s predpisom ministra.

Zakon opredeljuje novo shemo kakovosti "Preverjena kakovost", v katero bodo lahko vključeni proizvodi, ki bodo dokazovali izpolnjevanje nadstandardnih kriterijev, ki se nanašajo na sestavo proizvoda, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, kratke transportne poti, hitro predelavo surovin ali čim manjšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Novela zakona o kmetijstvu v javni razpravi