Lipicanci bi po novi zakonodaji sodili pod kmetijsko ministrstvo, turistične zmogljivosti pa pod gospodarsko. Foto: BoBo
Lipicanci bi po novi zakonodaji sodili pod kmetijsko ministrstvo, turistične zmogljivosti pa pod gospodarsko. Foto: BoBo

"Predlog spremembe zakona je razmislek ministrstva za kmetijstvo in okolje in še ni usklajen z drugimi ministrstvi. V njem je zapisano, da je vse, kar služi javni službi in je torej v korist konjev, del javnega zavoda, sami turistični objekti pa so preneseni na za to pristojno ministrstvo," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki predlaga, da se z gospodarsko in turistično dejavnostjo Kobilarne Lipica ukvarja ministrstvo za gospodarstvo.

"Kakšna pa bo končna oblika, zdaj ne znam napovedati, saj je to odvisno tudi od vlade in DZ-ja," je dodal Židan. Javna razprava o omenjeni noveli zakona bo potekala do 24. junija, nato pa se bo usklajevala na vladi.

Spremembe so potrebne tudi zaradi revizije Računskega sodišča
Predlagane spremembe so tudi posledica lanske revizije državnih revizorjev, ki so med drugim naložili, da se financiranje javne službe Kobilarne Lipica prenese na eno ministrstvo, podrejena gospodarska družba pa spremeni, da bo skladna s slovensko zakonodajo.

"Ne bi rad imel znotraj javnega zavoda pomešane javne in gospodarske dejavnosti," je ob tem poudaril Židan, ki pričakuje, da bi se dejavnosti v Kobilarni Lipica med obe ministrstvi lahko razdelile jeseni. Proces razdelitve pa naj ne bi vplival na sanacijski program.