Po predlanskem letu, ki so ga zaznamovali številni škodni primeri zaradi naravnih nesreč, je bilo lansko poslovanje zavarovalnic uspešnejše. Foto: BoBo
Po predlanskem letu, ki so ga zaznamovali številni škodni primeri zaradi naravnih nesreč, je bilo lansko poslovanje zavarovalnic uspešnejše. Foto: BoBo

"Zavarovalniški sektor je trden in dobro kapitaliziran ter po zaslugi kapitalske ustreznosti na morebitne prihodnje izzive dobro pripravljen," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Agencije za zavarovalni nadzor Gorazd Čibej.

Epidemija novega koronavirusa je sektor postavila pred nov izziv. Količnik kapitalske ustreznosti je v prvih petih mesecih letos po besedah namestnika direktorja in vodje sektorja za analize in mednarodne zadeve Nika Erkerja v povprečju padel za 20 odstotnih točk, a ima sektor še vedno precej zaloge. So pa razlike med zavarovalnicami lahko zelo velike, je dodal.

Čisti dobiček se je dvignil za 21 odstotkov, na 161,6 milijona evrov. Foto: Pixabay
Čisti dobiček se je dvignil za 21 odstotkov, na 161,6 milijona evrov. Foto: Pixabay

Velik dvig čistega dobička

Po predlanskem letu, ki so ga zaznamovali številni škodni primeri zaradi naravnih nesreč, je bilo lansko poslovanje zavarovalnic uspešnejše. Čisti dobiček se je dvignil za 21 odstotkov, na 161,6 milijona evrov, v pozavarovalnicah je dosegel 41,7 milijona evrov.

Zavarovalnice so lani obračunale za nekaj več kot 2,3 milijarde evrov bruto premij, kar je za 7,6 odstotka več kot predlani, realno za 5,8 odstotka več, je povedal Čibej. Pri dveh pozavarovalnicah na slovenskem trgu so se bruto premije povečale za 11 oz. devet odstotkov, na 314 milijonov evrov.

Premije za premoženjsko zavarovanje so se povečale za nekaj manj kot osem odstotkov, na 1,8 milijarde evrov, za življenjsko zavarovanje pa s 505 na 541,5 milijona evrov. Škodni rezultat za premoženjska zavarovanja zavarovalnic se je izboljšal za 1,1 odstotne točke, pri pozavarovalnicah pa se je za vsa pozavarovanja skupaj poslabšal za 8,9 odstotne točke, so navedli v Agenciji za zavarovalni nadzor, ki je na začetku junija praznovala 20-letnico obstoja.

Koncentriran zavarovalniški trg

Štiri največje zavarovalnice, Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Sava, Generali, ki je na začetku letošnjega leta pripojil Adriatic Slovenico, in Vzajemna, na trgu skupaj dosegajo 75-odstotni tržni delež. Ta je tako po Čibejevih besedah precej zgoščen. Zavarovalnica Triglav pri tem pokriva 44 odstotkov trga, Zavarovalnica Sava 32 odstotkov in Generali skupaj z Adriaticom Slovenico 19 odstotkov trga.

Zavarovalnica Triglav pokriva največ, 44 odstotkov trga. Foto: BoBo
Zavarovalnica Triglav pokriva največ, 44 odstotkov trga. Foto: BoBo

V prvih petih mesecih letos so dobički zavarovalnic nižji, predvsem zaradi nižjih donosov. So se pa kljub epidemiji povečale premije na nekaterih zavarovalnih vrstah. Na to je vplival potres v Zagrebu, povečale so se premije pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, po drugi strani pa so opazili upad pri življenjskih zavarovanjih.

Agencija je zaradi novega koronavirusa do oktobra zavarovalniškemu sektorju priporočila neizplačilo dividend. Ali bo pri tem ostalo, bo ocenila avgusta oz. septembra, ko bodo znani podatki o poslovanju za prvo polovico leta. Takrat bo znano, ali bo ukrep odpravila, podaljšala ali omejila, je pojasnil Erker.