Cilj zakona je po navedbah vlade s programskim pristopom in zagotovitvijo finančnih sredstev v regiji ustvariti pogoje za razvojno dohitevanje drugih slovenskih regij ter ublažiti posledice finančne in gospodarske krize. Foto: MMC RTV SLO
Cilj zakona je po navedbah vlade s programskim pristopom in zagotovitvijo finančnih sredstev v regiji ustvariti pogoje za razvojno dohitevanje drugih slovenskih regij ter ublažiti posledice finančne in gospodarske krize. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
Podrobnosti predloga zakona bodo predstavili na posebni novinarski konferenci. Kdaj bo, na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko še niso vedeli. Foto: MMC RTV SLO

Poudariti je treba, da ni bil samo stečaj razlog za odločitev za ta zakon, ampak ugotovitev številnih analiz, da so statistični razvojni kazalci za Pomurje najbolj neugodni.

Premier Borut Pahor
Katarina Kresal
Kresalova bi o Pomurju govorila kot o velikem inkubatorju podjetništva in ne kot davčni oazi. 'To je tisto, kar bo zbudilo Pomurje iz zaspanosti in bo dalo nek optimizem, nov zagon,' je poudarila. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav
V SLS-u so spomnili tudi na predvolilno obljubo zdajšnjega premierja Pahorja, da bo Pomurje v aktualni vladi imelo svojega predstavnika v ministrskem zboru. To se ni zgodilo, zato pa SLS opozarja, da bo ob verjetni rekonstrukciji vlade priložnost, da premier to obljubo izpolni. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Vlada obljublja 1.000 novih delovnih mest v Pomurju

Pomurje po razvojnih kazalcih že močno zaostaja za drugimi regijami, vlada pa mu z novim zakonom želi pomagati, da bi hitreje ujelo korak z drugimi. Za ukrepe je v zakonu, ki naj bi ga državni zbor obravnaval po nujnem postopku, predvidenih več kot 190 milijonov evrov.

Nekatere predloge, še posebej o davčnih olajšavah, bodo v teh dneh podrobno uskladili, saj bi podjetja lahko izkoriščala zlasti predlog, ki predvideva, da bodo nova podjetja 6 let oproščena davka na dobiček, davčne olajšave pa so predvidene tudi za zaposlovanje in investiranje.

Spodbujali bodo podjetništvo in nove projekte
Po teh predlogih naj bi izvedli poseben program spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije, ki bo veljal v obdobju 2010-2015, za realizacijo pa bo namenjenih 30 milijonov evrov, je pojasnila Meta Vesel Valentinčič, državna sekretarka na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Predvidena je tudi prednostna obravnava projektov iz pomurske regije pri kandidiranju za sredstva iz nacionalnih programov, programov evropske kohezijske politike in politike razvoja podeželja. Prav tako bodo ustanovili medpodjetniški izobraževalni center (za dva milijona evrov) in regijsko gospodarsko središče v Pomurju (okvirno za 30 milijonov evrov).

Predlagana so še vlaganja v prestrukturiranje in dvig konkurenčnosti kmetijstva, gozdarstva in živilskopredelovalne industrije in v diverzifikacijo v nekmetijske dejavnosti (okvirno za 40 milijonov evrov) ter vlaganja v infrastrukturo za oskrbo s pitno vodo (okvirno za 90 milijonov evrov).

Vlada bo obiskala regije
Premier Borut Pahor je z odločitvijo vlade, da sprejme zakon, zadovoljen. "Ministrica Zlata Ploštajner me je opozarjala na možnost, da bi reševali odprta vprašanja ene izmed najbolj zaostalih regij s programi. Kljub temu smo se odločili za zakon," je dejal. Dodal je še, da bo vlada nadaljevala prakso iz prejšnjega mandata in obiskovala regije.

Obiskala bo Pomurje, Muro in partnerje, novo vodstvo in se pogovorila, "kaj lahko storimo še naprej, da se bodo okrepila stara poslovna partnerstva in da dobimo nova".

LDS: Obstaja nekaj odprtih vprašanj
Svoje predloge ukrepov za Pomurje je, kot je znano, predstavil tudi LDS. Podpirajo zakon, a se je po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja odprlo nekaj vprašanj, ki bodo morda terjala dopolnila ali vlade ali poslanskih skupin.

Predsednica LDS-a in notranja ministrica Katarina Kresal pa je povedala, da so predlagali še pet ukrepov. Bili so dobro sprejeti, vendar jih ni mogoče v roku ene ure vnesti v zakon, zato so si vzeli še nekaj dni časa, da jih dobro pripravijo.

Med drugim so predlagali desetodstotni davek na dobiček podjetij za Pomurje, oprostilo plačila prispevkov in morebiti tudi dohodnine za tiste nezaposlene, ki jih delodajalci zaposlijo, subvencioniranje obrestne mere za podjetniške ideje ter poroštvo za kredite za implementacijo podjetniških idej v Pomurju.

SLS: Zakon bomo podprli, če bo dober
Tudi v SLS-u pozdravljajo vladno obravnavanje tega predloga zakona in upajo, da ta vsebuje vse temeljne strateške vidike, ki bi Pomurju resnično zagotovili trdne temelje za možnost razvojnega potenciala ter bolj optimistično prihodnost regije.

Predsednik stranke Radovan Žerjav je napovedal, da bodo zakon podprli, če bo dober. Ukrepi za blažitev socialne stiske v Pomurju so namreč nujni, je poudaril in dodal, da bo SLS predlagal ustrezna dopolnila, če zakonski predlog ne bo vseboval jasnih nadzornih mehanizmov o porabi sredstev.

Bo zakon veljal tudi za podjetnike, ki že delujejo?
Da bi moral novi zakon veljati za vse, torej tudi za obstoječa podjetja, pa poudarja predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota Vlado Mandič. "Bolj se tudi nagibam k temu, da bi se investiralo tudi v obstoječe uspešne podjetnike, da je treba tudi njim dati zagonski kapital za razvoj. Kajti našli se bodo posamezniki, ki bodo imeli v Pomurju samo pisarno, denar pa bo odtekal drugam," razmišlja Mandič.

Območna obrtna zbornica v Murski Soboti ima trenutno okoli 1.100 članov, ki zaposlujejo približno 3.000 delavcev. "To je velik kapital v zaposlenih ljudeh, in če bomo te izpustili, da ne bodo imeli financ za razvoj, in če ne bodo dobili vsaj nekaterih subvencij za nove zaposlitve, ne vem, če bo ta razvoj enakomeren za vse," je še dejal.

Poudariti je treba, da ni bil samo stečaj razlog za odločitev za ta zakon, ampak ugotovitev številnih analiz, da so statistični razvojni kazalci za Pomurje najbolj neugodni.

Premier Borut Pahor
Vlada obljublja 1.000 novih delovnih mest v Pomurju