Uradni konec za večino Murinih delavcev. Od 3.300 jih bo delo imelo le še 471. Drugi bodo prejeli tudi uradne odpovedi delovnega razmerja. Foto: MMC RTV SLO
Uradni konec za večino Murinih delavcev. Od 3.300 jih bo delo imelo le še 471. Drugi bodo prejeli tudi uradne odpovedi delovnega razmerja. Foto: MMC RTV SLO
Center za socialno delo
- enkratna denarna pomoč (največ dvakrat)
- redne socialne pomoči
Zavod za zaposlovanje:
- nadomestilo za brezposelnost
Karitas:
- pomoč pri plačilu položnic
- paketi s hrano
Rdeči križ:
- paketi s hrano
- druge pomoči
Sindikat:
- pomoč od prodaje premoženja sindikata
Položnica
Odplačevanje posojil, plačilo položnic, nakup hrane. Težave, ki se z izgubo dela in dohodka le še poglobijo. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Mura nekoč - časi, ki so minili. Foto: RTV SLO
Paketi s hrano
Skladišča Rdečega križa so polna, tako da bo slovenski Rdeči križ brez težav s paketi s hrano oskrbel do 2.000 ljudi, je za MMC povedala sekretarka murskosoboškega Rdečega križa Albina Knapp. Foto: MMC RTV SLO
Odpovedi v Muri

Na murskosoboški center za socialno delo se je po denarno pomoč obrnilo že 1.350 Murinih delavcev, je za MMC povedala direktorica centra Nataša Meolic. Delovno odpoved jih je že dobilo 588.

Začenja se najbolj boleč del Murinega stečaja, saj bo okoli 1.000 delavcev v tem tednu v roke dobilo pisne odpovedi delovnega razmerja. Pod pristojnost Centra za socialno delo Murska Sobota spada 2.089 od okoli 3.300 v Muri zaposlenih delavcev, zato na zavodu pričakujejo še več prijav.

V torek je odpovedi delovnega razmerja prejelo 588 delavcev nekdanje Murine družbe Ženska oblačila, je sporočil stečajni upravitelj Borut Sokolič.

V tako imenovano novo Muro oz. družbo Mura in partnerji se je na drugi strani na delo vrnilo okoli 800 delavcev.

Poslovodja družbe Mura in partnerji Bojan Starman je pojasnil, da osrednjo pozornost namenjajo cilju zaposliti okoli 1.000 ljudi. Pri tem je poudaril, da mora biti število zaposlenih 100-odstotno odvisno od dela (oz. naročil), ki ga bodo pridobili.


Pomoč obljubljajo tako država kot tudi sindikati, humanitarne organizacije in nekatere finančne ustanove, a vprašanje je, kolikšna bo in kako učinkovita.

Center za socialno delo: največ dvakratna izredna denarna pomoč
Izredna denarna pomoč je namenjena premostitvi obdobja, v katerem bodo delavci urejali prijave na zavodu za zaposlovanje in vlagali vloge za denarno nadomestilo v času brezposelnosti, predvsem pa vsem tistim, ki ne bodo prejeli septembrskega osebnega dohodka.

Kot nam je zagotovila Nataša Meolic, se na centru za socialno delo trudijo, da bi delavci prva izplačila prejeli do 19. oktobra. Znesek pomoči je namenjen osnovnemu preživetju in je odvisen od višine minimalnega dohodka vse družine. Samski delavec bo tako prejel okoli 226 evrov, štiričlanska družina pa okoli 520 evrov.

Delavci morajo vlogi med drugim priložiti tri mesečne izpiske bank, v katerih imajo odprte račune, tri zadnje plačilne liste, izpiske ZPIZ-a, potrdila o šolanju otrok, starejših od 15 let, in drugo. Izredno denarno pomoč je sicer mogoče prejeti le dvakrat, sicer center za socialno delo lahko pomaga tudi v okviru rednih socialnih pomoči, kamor sodijo različne subvencije, od oprostitve plačila RTV-naročnine, subvencioniranje plačila vrtca za otroke in šolske malice, je dejala Nataša Meolic.

Karitas: plačevanje položnic in paketi s hrano
Odpuščenim bodo pomagali tudi v območnem Karitasu. Jožef Kociper, generalni tajnik Karitasa za to območje, je za MMC dejal, da bodo delavcem pomagali tako denarno kot s paketi s hrano. Delavci morajo vložiti prošnjo, v kateri opišejo svoje razmere, priložiti morajo kopijo zadnje plačilne liste, s katero dokažejo, da so Murini delavci, in dokazilo o prihodku družinskih članov. Karitas bo v okviru pomoči pomagal pri plačevanju položnic za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, elektriko in komunalne storitve, pripravljajo pa tudi pakete s hrano.

Karitas se je na gospodarski in socialni polom v Muri začel pripravljati že spomladi, ko se je agonija Mure bližala vrhuncu. Informacije o Murinih delavcih so zbirale župnijske Karitas, dvakrat pa so se sami odpravili v podjetje, pristopili delavcem in jim ponudili pomoč. Koliko delavcem bodo pomagali, Kociper ni znal povedati, kaže pa, da bo številka znašala več sto paketov pomoči.

RK: S hrano lahko brez težav oskrbimo 2.000 ljudi
Vabila, da naj pridejo po pomoč, je razdelil tudi območni Rdeči križ. Prva pomoč odpuščenim je pomoč v obliki paketov s hrano, je za MMC povedala sekretarka območnega Rdečega križa Albina Knapp. Na prvih 100 vabil naj pridejo po pomoč, ki so jih odposlali v sodelovanju s centrom za socialno delo, so se odzvali skoraj vsi prejemniki, vabila pa bo sicer prejelo okoli 2.000 nekdanjih delavcev. Zaloge Rdečega križa so velike, je zagotovila Knappova, "tako da lahko s paketi s hrano brez težav oskrbimo 2.000 ljudi".

"Hrana je tista prva prva pomoč, ki jo lahko ponudimo takoj. Pomagati pa bomo skušali tudi drugače, saj sprejemamo klice odpuščenih delavcev, ki jih skrbi plačilo položnic, nakup morebitnih dodatnih šolskih potrebščin za otroke in drugo," je dejala Knappova. Pakete s hrano bodo delili 20., 27., 28., in 29. oktobra, saj čakajo še na pošiljko mleka iz Pomurskih mlekarn.

Drobiž iz sindikata, a še ne takoj
Odpuščenim delavcem bo pomagal tudi Murin sindikat, v katerega naj bi bilo še vedno včlanjenih 2.950 delavcev. Ta obljublja prodajo delnic Delavske hranilnice, kar po pisanju Večera predstavlja edino vredno premoženje sindikata. Gre za 718 delnic, ki naj bi jih odkupila kar hranilnica. Odkupna vrednost ni znana, po zagotovilih predsednika uprave Delavske hranilnice Jožeta Stegneta pa naj bi bila njihova vrednost višja od knjigovodske, ki znaša okoli 70 tisoč evrov, piše Večer.

Glede na števičnost članstva sindikata bo pomoč minimalna, okoli 25 evrov na člana. Vendar pa tudi tega zneska ne bo kmalu na računih odpuščenih, saj naj bi sindikat počakal na razpletanje stečajnih postopkov, kar pa lahko traja dve do tri leta.

Reprogramiranje posojil v Delavski hranilnici
Delavce naj bi razbremenili tudi v Delavski hranilnici, ki ima veliko komintentov iz vrst Murinih delavcev. Obljubljajo reprogramiranje posojil, v prehodnem trimesečnem obdobju pa ne bodo pošiljali opominov zaradi zamude pri odplačevanju obrokov posojil, prav tako pa ne bo sodnih izterjevanj ter obračunavanja zamudnih obresti.

Center za socialno delo
- enkratna denarna pomoč (največ dvakrat)
- redne socialne pomoči
Zavod za zaposlovanje:
- nadomestilo za brezposelnost
Karitas:
- pomoč pri plačilu položnic
- paketi s hrano
Rdeči križ:
- paketi s hrano
- druge pomoči
Sindikat:
- pomoč od prodaje premoženja sindikata
Odpovedi v Muri