Gradnja novih hiš je prispevala k porastu števila delovnih mest v gradbeništvu za pet tisoč. Foto: EPA
Gradnja novih hiš je prispevala k porastu števila delovnih mest v gradbeništvu za pet tisoč. Foto: EPA
Barack Obama in Mitt Romney
Obama in Romney po pričakovanju vsak po svoje komentirata številke o brezposelnosti. Foto: EPA

Septembra je bilo brezposelnih 7,8 odstotka Američanov, kar je 0,3 odstotne točke manj kot avgusta.

Septembra so v ZDA sicer na novo ustvarili le 114.000 delovnih mest, a so popravljeni podatki za mesec julij in avgust prispevali k boljši septembrski statistiki. Za Obamo je to najnižja stopnja brezposelnosti od začetka predsedovanja januarja 2009.

Glede na podatke se je največ ljudi na novo zaposlilo v zdravstvenem sektorju, kar 44.000, medtem ko je gradbeništvo septembra naštelo 5.000 novih zaposlitev.

V javnem sektorju se je število novih zaposlenih povečalo za 10.000, potem ko so vladne službe avgusta zaposlile 45.000 novih ljudi.

Brezposelnost je ena izmed glavnih skrbi Američanov in verjetno najpomembnejša tema v predvolilni predsedniški kampanji.

Romney obljublja še več delovnih mest
Spodbudnejši kazalci na trgu dela bi lahko pomenili zagon za Obamo v predsedniški tekmi, še posebej po bledi predstavi na televizijski debati v sredo, kjer ga je "nadigral" njegov republikanski tekmec Mitt Romney in tako poživil republikanske volivce, ki so po vodstvu Obame v javnomnenjskih anketah že z obupom zrli na novembrske volitve.

Ankete po televizijskem soočenju so pokazale povečanje simpatij do Romneyja, na katerega pozitivno zdaj gleda 51 vprašanih, medtem ko Obama ostaja pri 56 odstotkih.

Po objavi septembrskih podatkov se je takoj oglasil Romney in dejal, da gospodarstvo pod Obamo še vedno okreva prepočasi, kar bi sam spremenil, če bi prišel v Belo hišo.

"To ni pravo okrevanje," je dejal v vnaprej pripravljeni izjavi za javnost. "Pod Obamo bomo dobili še štiri leta, kot so bila zadnja štiri," je prepričan republikanski kandidat.

Romney je ob tem obljubil, da bo ob izvolitvi v prihodnjih štirih letih ustvaril 12 milijonov novih delovnih mest, poleg tega pa tudi povečal dohodke zaposlenih.

Iz Bele hiše so sporočili, da so podatki nov dokaz o okrevanju gospodarstva, čeprav je ostalo še veliko dela.