Romney je na začetku avgusta obiskal Izrael in tam prvič užalil Palestince. Foto: EPA
Romney je na začetku avgusta obiskal Izrael in tam prvič užalil Palestince. Foto: EPA
Romney upa, da bo zaplul v mirnejše vode. Na letališču v Salt Lake Cityju so ga takole sprejeli skavti. Foto: EPA
Barack Obama
Barack Obama pravi, da mora ameriški predsednik delati za vse ljudi, tudi za tiste, ki ga ne volijo. Foto: EPA

Najprej je na dan prišel na skrivaj posnet Romneyjev govor, v katerem Obamove volivce - torej 47 odstotkov Američanov - nonšalantno označi za ljudi, odvisne od vladne pomoči, ki sebe vidijo kot žrtve in ne bodo nikoli prevzeli odgovornosti in poskrbeli zase.
"Podpira ga (Obamo, op. a.) 47 odstotkov ljudi, ki so odvisni od vlade, ki menijo, da so žrtve, ki verjamejo, da mora država zanje poskrbeti, ki mislijo, da imajo pravico do zdravstvene oskrbe, hrane, strehe nad glavo in še drugih stvari," je dejal Romney. (Celoten posnetek v dveh delih je na voljo na dnu novice.)

Potem ko je posnetek prišel na dan, se je Romneyjev tabor znašel v kaotičnem stanju. Na vse kriplje so skušali rešiti, kar se rešiti da, kar je bila težka naloga, saj je imel Romney svoj govor pred premožnimi donatorji, kjer je večerja vsakega udeleženca stala 50.000 dolarjev, Romney sam pa ima pod palcem 250 milijonov dolarjev.

Predsednik za vse Američane
Obama se je na Romneyjeve izjave odzval kar v oddaji Davida Lettermana, kjer je dejal, da je nesprejemljivo 47 odstotkov Američanov označevati kot žrtve. Ob tem je opozoril, da je sam na volitvah 2008 obljubil, da bo delal za vse, tudi za tiste, ki ne bodo glasovali zanj.

Republikanski kandidat se je vidno utrujen pred TV-kamerami na izredni tiskovni konferenci nato skušal reševati, češ da svojih izjav "ni najbolj elegantno ubesedil". Nato je še za televizijsko postajo Fox News ponovil, da 47 odstotkov Američanov, ki ne plačujejo davkov in so odvisni od vladne pomoči, podpira Obamo in da se za njihove glasove ne bo potegoval. Ob tem je poudaril, da je zdajšnja vladna politika "redistribucije" za ZDA popolnoma tuj koncept.

"Palestinci predani uničenju Izraela"
A nekdanji guverner Massachusettsa ga ni polomil le na domači fronti - na istem posnetku slišimo tudi njegovo opazko o Bližnjem vzhodu. Romney tako meni, da mir na Bližnjem vzhodu ni dosegljiv, ker so "Palestinci predani uničenju in izbrisu Izraela" in nimajo nobenega interesa za vzpostavitev miru.

Izjava je priklicala v spomin Romneyjevo poletno evropsko turnejo, na kateri je v šestih dneh in treh obiskanih državah užalil tako Britance kot tudi Palestince. Najprej je za glavno mesto judovske države označil Jeruzalem (kar Izraelci sicer trdijo že desetletja, ga pa kot takega ne priznavata mednarodna skupnost in arabski svet), nato pa je dejal, da kulturne razlike pojasnjujejo, zakaj so Izraelci gospodarsko toliko uspešnejši od Palestincev. Ameriški mediji so Romneyjevo turnejo takrat označili za "festival kiksov".

Drsenje Romneyja navzdol pa se, kot kaže, le še nadaljuje, saj je po najnovejših raziskavah javnega mnenja Obama prvič po marcu dosegel 50-odstotno podporo, medtem ko Romneyju podpora vidno pada.

Na spletnem portalu Youtube se je pojavil sporni Romneyjev posnetek (oba dela sta v angleščini):

Sporne izjave Mitta Romneyja
Sporne izjave Mitta Romneyja