DUTB mora najprej omogočiti skrbni pregled, šele nato lahko mariborska občina poda zavezujočo ponudbo. Foto: BoBo
DUTB mora najprej omogočiti skrbni pregled, šele nato lahko mariborska občina poda zavezujočo ponudbo. Foto: BoBo

Da bi se izognili stečaju družbe, ki nekaj več kot sto zaposlenim še ni izplačala marčne plače, je bilo treba zagotoviti denar za njeno preživetje. Občina je te dni sklenila aneks s Športnim centrom Pohorje za subvencijo za izvajanje dejavnosti žičniških prevozov, po katerem bo subvencije izplačevala mesečno, in ne četrtletno. "Na podlagi tega smo lahko izplačali subvencijo za april in maj v vrednosti nekaj manj kot 78.000 evrov," je dejal direktor mestne uprave Marko Žula.

V zadevo so se v skladu s srednim sklepom mestnega sveta vključila tudi javna podjetja Nigrad, Snaga Maribor, Marprom, Energetika Maribor in Mariborski vodovod, ki so s Športnim centrom Pohorje sklenila pogodbe o oglaševanju. "Prek teh sponzorskih pogodb je steklo še dodatnih 110.000 evrov sredstev na Športni center Pohorje," je pojasnil Žula.

S tem so pokrite marčne plače zaposlenih, ni pa znano, kako bodo zadolženo podjetje reševali v prihodnjih mesecih. Mestni svet je v sredo soglašal z oddajo nezavezujoče ponudbe Družbi za upravljanje terjatev (DUTB) za občinski odkup športnega centra, župana Andreja Fištravca pa pooblastil za pogajanja. Gre za 97-odstotni delež podjetja, ki upravlja hotele in žičniške naprave na mariborskem Pohorju.

A občina mora pred oddajo zavezujoče ponudbe opraviti skrbni pregled, ki pa ga mora odobriti DUTB, k čemur ga je Žula tudi pozval. "Preden bi občina pristopila k odkupu celotne družbe ŠC Pohorje, moramo opraviti skrben pregled poslovanja, da se ne bi morebiti zgodilo, da bi kupili nekaj, kar v sebi skriva bremena, ki nam niso znana," je na družbenem omrežju Facebook zapisal tudi župan Fištravec.