Mariborska livarna se je znašla v težavah. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Mariborska livarna se je znašla v težavah. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Pogodba o zaposlitvi obeh naj bi sicer predvidevala štirimesečni odpovedni rok, več pa naj bi nadzorniki povedali, ko se bodo z dvočlansko upravo sešli. Predsednik uprave Šenija dogajanja ni želel komentirati, navaja STA.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) naj bi bili nad odstopom uprave MLM-ja začudeni in presenečeni. Neuradno jih skrbi, ker uprava v odstopni izjavi ni podala razlogov za odstop in še posebej, ker uprava odstopa sredi prodajnega postopka. Ta še vedno poteka. SDH je v pogovorih z edinim interesentom, slovenskim podjetjem, ki se v teh dneh pripravlja na skrbni pregled podjetja.

Odstop celotne uprave Mariborske livarne Maribor (MLM) lahko prodajni postopek ogrozi ali celo zaustavi. Uprava mora po mnenju SDH-ja svoje delo opravljati z vso skrbnostjo vsaj do izteka odpovednega roka oziroma dokler nadzorni svet ne najde alternative.

V 100-odstotni lasti SDH-ja

Vodstvo družbe MLM, ki je po pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank v 100-odstotni lasti Slovenskega državnega holdinga, si je sicer skupaj z upravljavcem državnih naložb že dalj časa prizadevalo najti strateškega partnerja za finančno oslabelo podjetje, za katerim je več kot deset let intenzivnega finančnega ter poslovnega prestrukturiranja in prizadevanj za ohranitev poslovanja.

Družba je namreč v zelo zahtevnem poslovnem in finančnem položaju, SDH in država pa sta zaradi evropskih pravil o državnih pomočeh izčrpala vse razpoložljive ukrepe za morebitno nadaljnjo finančno podporo družbi.

Dosedanji poskusi iskanja strateškega partnerja so bili neuspešni, saj so bili večinoma prekinjeni zaradi omejenega interesa ali odstopa investitorjev po izvedenem skrbnem pregledu družbe oz. so vlagatelji pričakovali novo injekcijo države.

Novembra lani je SDH začel nov poskus prodaje podjetja. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb je potekel na začetku lanskega decembra, a vsaj za zdaj kaže, da tudi tokrat ne bo uspešnega zaključka. Brez novega lastnika MLM najverjetneje čaka stečaj.