Začenja se sezona najema nepremičnin, povečano zanimanje v tem času prihaja od študentov, poslovnežev in diplomatov. Foto: BoBo
Začenja se sezona najema nepremičnin, povečano zanimanje v tem času prihaja od študentov, poslovnežev in diplomatov. Foto: BoBo

Interval najema se podaljšuje, ponudba je v primerjavi s preteklimi leti dvakrat večja, pravi največji posrednik za najem, Zoran Džukić, ki vodi družbo Stoja nepremičnine. "Nikoli še nismo imeli več kot 200 aktivnih stanovanj za najem, čez 110 hiš za najem, okoli 400 poslovnih prostorov," opisuje.

Podjetja raje v Zagreb
Posredniki pri najemu letos opažajo tudi, da se tuja diplomatska mreža krči, proračuni za najem so manjši, zato tudi diplomatski najemi ne cvetijo tako kot pred leti, podjetja pa se raje kot za Slovenijo odločajo za najem poslovnih prostorov v Zagrebu.

Cene v Ljubljani so padle tudi za 200 evrov
Najemniki imajo boljše pogajalsko izhodišče, lastniki nepremičnin se morajo potruditi, da jih pritegnejo, včasih precej spustijo ceno mesečnega najema. Kako se ta giblje v Ljubljani? "Prejšnja leta so enosobna stanovanja dosegala do 500 evrov, zdaj jih oddajamo za 300, 350 evrov. Dvosobno stanovanje lahko dobite za 400 evrov, včasih je bilo 600 evrov."

Zoran Džukić pravi, da bodo starejše nepremičnine na slabši lokaciji, brez parkirnega mesta in boljše infrastrukture še naprej izgubljale ceno, vrhunske nepremičnine pa bodo kljub začetnemu padcu ceno držale, gre predvsem za najboljša stanovanja.

"Najboljše hiše so padle s ceno. Ker je pri nas zelo malo luksuznih stanovanj, so dobra stanovanja obdržala ceno glede na hiše, ki so cenejše tudi do 40 odstotkov. Ne zato, ker ne bi bile vredne, ampak ker enostavno ni strank," dodaja.

Še vedno precej črnega trga
Džukić svetuje, da stranki skleneta najemno pogodbo, že zaradi pravnega varstva, pa tudi zato, da najemodajalci plačajo davek. Če pa bi bila obdavčitev dohodka od najemnin nižja od 25 odstotkov, bi še več ljudi prijavilo najem, je prepričan Džukić.

Še vedno je namreč precej črnega najemnega trga, ki naj bi ga vlada skušala, vsaj na papirju, s stanovanjskim programom in z nižjo stopnjo prihajajočega nepremičninskega davka, zmanjšati. Sicer pa je že sam najemni trg črna luknja, doslej na njem ni bilo sistematičnega zbiranja podatkov, zdaj Geodetska uprava že ureja evidenco trga nepremičnin, v katero bodo zajeti tudi najemi.