Foto: OZS
Foto: OZS

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je poudaril, da nekatera podjetja še vedno ne delajo kot pred izbruhom novega koronavirusa in jih je treba ohraniti pri življenju. Zavzel se je tudi za obliko temeljnega osebnega dohodka za samozaposlene, ki imajo 50 odstotkov manj dela kot prej.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je odgovoril, da lahko vlada s sklepom glede na trenutno veljavno zakonodajo ukrep čakanja na delo podaljša samo še do konca septembra. O tem bo odločila v četrtek.

Po njegovih besedah je trenutno na čakanju še okoli 25.000 ljudi, kar je približno toliko kot julija, sam pa si želi več zaposlenih jeseni usmeriti na ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Ob tem se zaveda, da imajo nekatere panoge še vedno težave, zato so v NSi-ju v ponedeljek na večernem delovnem sestanku pretresali možnost, ali bi bilo mogoče čakanje na delo omogočiti samo zanje.

Obrtniki z ministrom za delo

Za upokojence, ki delajo, bi ohranili polno pokojnino

Obrtna zbornica si želi tudi, da bi oblastniki oblikovali ureditev, po kateri bi lahko upokojeni obrtniki delali naprej, pri tem pa ohranili polno pokojnino, saj bi hkrati s plačevanjem prispevkov in davkov polnili državno blagajno. Po ministrovih besedah so v njegovi stranki NSi temu naklonjeni.

Člani upravnega odbora OZS-ja so na ministra sicer naslovili še več pozivov. Med drugim si želijo, da bi se znižal DDV za dejavnosti, ki jih je koronska kriza najbolj prizadela, denimo gostinstvo in turizem, pa pomoči pri vprašanju izplačila regresa v podjetjih, ki ga zaradi epidemije še niso izplačala in bodo s tem imela težave tudi novembra. Prav tako upajo, da bodo strokovne službe na ministrstvu v prihodnje bolj odzivne.

Problematična je predlagana prispevna stopnja