Subvencioniranje čakanja na delo bo po vladnem predlogu medtem podaljšano za gostinstvo in turizem, a le do konca junija. "Ukrep čakanja na delo je izjemno pomemben, saj dela v številnih panogah ni in ga še nekaj časa ne bo. S terena vsak dan prihajajo informacije, da bodo s tem ukrepom lahko zadržali zaposlene in ohranili delovna mesta. Zato smo vlado znova pozvali, da naj ukrep čakanja na delo velja za vse prizadete panoge in ne le za mesec junij," je poudaril predsednik OZS-ja Branko Meh.

Obrtniki in podjetniki so obenem pričakovali, da bo vlada v tretji sveženj vključila pobudo zbornice, da se reši problematika najemnin za poslovne prostore v zasebni lasti. OZS je vladi tudi znova predlagal možnost podaljšanja roka za izplačilo regresa ali pa to, da naj letošnji regres pokrije država.

Zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 se s pomanjkanjem dela in upadom naročil spopadajo tudi avtobusni prevozniki, izvajalci gostinskih storitev, vključno s cateringom, slaščičarstvom, turističnimi vodniki, organizatorji dogodkov, postavljavci šotorov, fotografi, kozmetiki, šivilje, čevljarji in kemični čistilci.

Upad naročil je tako velik, da ukrep subvencioniranega delovnega časa za številne ne bo zadostna rešitev. Člani upravnega odbora OZS-ja so zato danes predlagali, naj vlada oblikuje četrti protikoronski sveženj in v njem poskrbi za vse tiste panoge, ki jih tretji sveženj ne obravnava.

V ponedeljek nove sprostitve

V ponedeljek naj bi se po besedah vladnega govorca Jelka Kacina sprostilo več storitvenih in turističnih dejavnosti. Med drugim je omenil hotele, prizadevajo si za odprtje fitnesov in velnesov, med ključnimi vprašanji pa ostaja, kaj storiti z bazeni.

Trenutno je predlog odloka, ki bo sprostil nekatere ključne dejavnosti na področju turizma in nekaterih servisnih dejavnostih, v medresorskem usklajevanju. Sklop naslednjih sprostitev bo predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek oziroma njegovo ministrstvo, je napovedal Kacin.

Do konca tedna je pričakovati tudi več podrobnosti o vsebini uredbe za uporabo turističnih bonov. Prav tako naj bi bilo v kratkem pričakovati sprostitve obiskov v posameznih bolnišnicah.