Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

97 odstotkov obrtnikov in podjetnikov od 1510 sodelujočih v anketi Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) pri svojem poslovanju občuti posledice epidemije covida-19. Z upadom naročil se bo tudi v prihodnjih mesecih spopadlo 91 odstotkov vprašanih.

Skoraj četrtina oz. 23 odstotkov vprašanih pričakuje med 20 in 30 odstotkov manj naročil kot v tem času lani. Da bodo naročila upadla za več kot 50 odstotkov, jih je ocenilo 22 odstotkov, 18 odstotkov pričakuje upad naročil med 30 in 40 odstotkov. Medtem jih 14 odstotkov pričakuje upad naročil med 40 in 50 odstotkov, prav toliko jih pričakuje od 10- do 20-odstoten upad naročil. Manj kot 10-odstoten upad v prihodnjih treh mesecih pa pričakuje le devet odstotkov sodelujočih v anketi.

Zaradi upada naročila in pomanjkanja dela so na udaru številna delovna mesta v malem gospodarstvu, 34 odstotkov vprašanih bo moralo po pričakovanjih odpuščati.

Večina jih uporabi ali bo uporabila pomoč države

Večina ali 66 odstotkov vprašanih trenutno krčenja delovne sile ne načrtuje. Anketiranci so med najkoristnejšimi ukrepi, ki jim bodo pomagali ohraniti delovna mesta, navedli ukrep čakanja na delo (29 odstotkov) in ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa (27 odstotkov). 15 odstotkom vprašanim pa bo pri ohranitvi števila zaposlenih pomagalo premostitveno posojilo.

"Če nič ne proizvajaš, nimaš od kod vzeti," je pred kratkim dejal prvi mož OZS-ja Branko Meh. Foto: BoBo

Pomoč države, ki jo je vlada predvidela v protikoronskih svežnjih, bo sicer uporabilo 83 odstotkov vprašanih. Več kot polovica oz. 57 odstotkov jih bo uporabilo ukrep čakanja na delo, 54 odstotkov upravičenost do mesečnega temeljnega dohodka, 32 odstotkov ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, medtem ko se je za možnost odloga bančnih obveznosti odločilo 20 odstotkov vprašanih.

"Naša anketa je potrdila to, kar nam člani vsakodnevno sporočajo. Situacija je zares kritična, upad naročil pa se predvideva tudi v prihodnjih mesecih. Je pa spodbudno, da bo veliko naših članov lahko uporabilo državno pomoč," je dejal predsednik OZS-ja Branko Meh.

Ob tem je spomnil, da je zbornica v času koronakrize pri reševanju težav, svetovanju in informiranju pomagala tako članom kot nečlanom. Od marca do konca maja so našteli več kot 1,3 milijona obiskovalcev spletnih strani OZS-ja, v času krize so dobili tudi 305 novih članov. "To je še en dokaz več, da delamo v korist obrtnikov in podjetnikov," je še dodal Meh.

OZS je anketo med svojimi člani izvedel med 29. majem in 2. junijem.